Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je izjavu savjetnika ambasade za medije koji je rekao da “nije bilo poremećaja u aktivnostima konzulata” i da je situacija “pod kontrolom”.

“Situacija je pod kontrolom nakon neprijateljskog napada grupe antirevolucionarnih elemenata i nije bilo prekida u aktivnostima”, rekao je zvaničnik.

On je dodao da se traže počinioci napada.

U subotu su se pojavili izvještaji o napadu na iransku ambasadu u francuskoj prijestolnici, u kojem je nanesena šteta na zadnjim vratima zgrade.

Fotografije na društvenim mrežama pokazivale su da gore zadnja vrata ambasade, iako ih nije bilo moguće provjeriti.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali su dijelovi iranskih medija optužili Mujahideen-e-Khalq (MKO), antiiransku opozicionu grupu sa sjedištem u Albaniji koja djeluje i u Francuskoj.

U jednom se izvještaju navodi da su operativci MKO gađali Molotovljevim koktelima sjedište ambasade.

Ovo nije prvi put da je iranska ambasada u Parizu napadnuta. U septembru 2018. godine, osobe su bacale predmete i razbijale prozore ambasade, što je izazvalo tenzije između Teherana i Pariza.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije reagiralo na izvještaje o najnovijem napadu.

Tenzije između Teherana i Pariza dramatično su eskalirale od prošlogodišnjih nasilnih protesta u Iranu nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron ugostio grupu prognanih iranskih aktivista u Parizu.

U januaru ove godine, iransko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je zatvaranje kulturnog centra pri francuskoj ambasadi u Teheranu zbog objavljivanja svetogrdnih karikatura francuskog satiričnog časopisa Charlie Hebdo, što je dodatno potaklo tenzije.