Stanje Refika Lende, potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što je hitno prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i sinoć operisan na odjelu Neurohirurgije, jutros je stabilno.

Potvrdio je to za Faktor Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona (SBK), navodeći kako se jutros oko 6.30 sati čuo sa doktorom koji ga je operisao.

- Imao je izliv krvi u mozak, a tokom operacije uklonjen je krvni podliv i sanirane vene. Rečeno mi je da se postoperativni tok dobro odvija, da je potpredjednik FBiH stabilno, komunikativan i da nema nikakvih smetnji - kazao je Lendo.

U ranijem razgovoru Tahir Lendo je za Faktor kazao kako je potpredsjedniku FBiH tokom ljekarskog pregleda urađen CT nakon čega je hitno prevezen u KCUS radi operacije.

U izjavi za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, potvrdila je, "kako je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo još na Odjelu intenzivne njege Klinike za neurohirurgiju, gdje je proveo noć nakon što mu je urađen operativni zahvat".

- Pacijent je komunikativan, dobrog raspoloženja i zadovoljavajućeg općeg stanja. Neurohirurzi koji su uradili operaciju, dr. Eldin Burazerović i dr. Mersad Baručija, zadovoljni su rezultatom i postoperativnim oporavkom, te će pacijent danas biti premješten na Odjel gdje će nastaviti s oporavkom. U slučaju da oporavak bude išao dosadašnjim tokom, očekujemo otpust pacijenta do kraja sedmice - navela je prof. dr. Izetbegović.