Za imenovanje nove izvršne vlasti, nakon što je prethodna Vlada HNK duže od osam godina (pola od toga u tehničkom mandatu) upravljala kantonom, glasalo je 21 za, a protiv je bilo osam zastupnika.

Premijerka je Marija Buhač iz HDZ-a, a i iz ove stranke dolaze i sljedeći ministri: Milenko Bevanda (zdravstvo, rad i socijalna skrb), Mario Marić (MUP), Đuro Prkačin (pitanje boraca), Mario Jurica (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo) i Ivo Bevanda (promet i veza).

Prema koalicionom sporazumu, SDA ima tri ministra, Adnan Velagić (obrazovanje, nauka, kultura i sport), Adil Šuta (finansije) i Bekir Isaković (građenje i prostorno uređenje). Zanin Vejzović (privreda) i Emil Balavac (trgovina, turizam i okoliš) su kadrovi SDP-a.


Premijerka Marija Buhač

Na čelu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave bit će Goran Karanović, i to kao nestranački zajednički kandidat SDP-a i SDA.

Također, popunjeno je skupštinsko rukovodstvo i izabrani čelnici klubova naroda. Džafer Alić je predsjedavajući Skupštine, a zamjenici Vesna Saradžić i Tomislav Martinović. Zora Dujmović izabrana je za predsjednicu Kluba Srba, Slavko Bilić za predsjednika Kluba Hrvata, a Ismet Lulić za predsjednika Kluba Bošnjaka.

Na mjesto premijerke Marija Buhač stigla je iz Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) gdje je obavljala funkciju rukovoditeljica Sektora za zdravstvo. Kćerka je Rafaela Gagre, vlasnika hotela Buna i nekadašnjeg istaknutog funkcionera HDZ-a.

Nova premijerka nema političkog iskustva. Od 2007. godine do 2013. godine bila je stručni saradnik za plan i analizu u ZZO HNK, te od 2006. godine do 2007. stručni suradnik za kontrolu, praćenje i naplatu prihoda, također u ZZO HNK.