Fabrike za sklapanje automobila i fabrike elektronike na jugozapadu Kine zatvorene su zbog nedostatka struje. Vlasnici električnih automobila čekaju preko noći na punionicama da dopune svoja vozila. Rijeke su toliko niskog vodostaja da brodovi više ne mogu nositi zalihe.

Rekordna suša i skoro tromjesečni toplotni val uzrokuju velike poremećaje u regiji čije više od tri četvrtine proizvodnje električne energije zavise od brana. Zatvaranje fabrika i logistička kašnjenja ometaju kineske napore da ožive svoju ekonomiju dok se lider zemlje Xi Jinping sprema da ove jeseni zatraži svoj treći mandat.

Vladajuća Komunistička partija bori se već neko vrijeme da preokrene usporavanje u Kini, drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji, uzrokovano strogim mjerama izolacije zbog COVID-a i padom tržišta nekretnina. Mladima je teško doći do posla dok neizvjesnost oko ekonomskih izgleda primorava stanovnike da štede i odugovlače s kupovinom novih domova umjesto da troše novac.

Ekstremna vrućina povećava frustraciju utječući na izvore napajanja električnom energijom, prijeteći usjevima i izazivanju šumskih požara. Smanjena proizvodnja električne energije iz hidroelektrana navela je Kinu da sagorijeva više uglja, što je veliki doprinos zagađenju zraka i emisiji stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje.

Mnogi gradovi širom zemlje bili su primorani da isključuju struju ili ograniče upotrebu električne energije. U Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan, nekoliko četvrti ostaje bez struje više od po deset sati dnevno.

U dugim redovima čeka se preko cijele noći na stanicama za punjenje električnih automobila.

Toplotni val pržio je Kinu više od dva mjeseca, protežući se od Sečuana na jugozapadu do istočne obale zemlje šaljući živu danima na rekordne brojeve, iznad 40 stepeni Celzijusa. U Čungkingu, metropoli koja se prostire na jugozapadu i koju naseljava približno dvadeset miliona ljudi, temperatura je prošle sedmice porasla na 45 stepeni Celzijusa, što je prvi put da je tako visoko očitanje zabilježeno u kineskom gradu izvan zapadnog pustinjskog regiona Sinđan.

Strašna vrućina izazvala je šumske požare u planinama i šumama na periferiji Čungkinga, gdje su hiljade vatrogasaca i volontera radile na gašenju.

Suša je isušila desetine rijeka i akumulacija u regiji i prepolovila kapacitet proizvodnje hidroenergije Sečuana, što je naštetilo industrijskoj proizvodnji. Volkswagen je zatvorio svoju veliku fabriku sa 6.000 zaposlenih u Čengduu u posljednjih desetak dana, a Toyota je privremeno obustavila rad u svojoj fabrici za montažu.

Foxconn, gigantski tajvanski proizvođač elektronike, i CATL, najveći svjetski proizvođač baterija za električne automobile, smanjili su proizvodnju u tvornicama koje se nalaze u blizini.

U Ezhouu, gradu u centralnoj Kini u blizini Vuhana, rijeka Jangce je sada na najnižem nivou za ovo doba godine otkako je ondje počelo vođenje evidencije 1865. godine. People's Daily, glavne novine Komunističke partije, izvještava 19. augusta da je rijeka Jangce pala na isti prosječni nivo koji inače dostiže na kraju zimske sušne sezone.

Ali poremećaji zbog nedostatka hidroenergije osjećaju se daleko od jugozapada, uključujući i gradove na istoku Kine koji su kupci hidroenergije. Neke fabrike i komercijalne zgrade u gradovima kao što su Hangdžou i Šangaj ograničavaju struju.

Pad nivoa vode u glavnim rijekama, koje opslužuju glavna transportna čvorišta u regionu, također je doveo do kašnjenja na drugim mjestima u lancu snabdijevanja. Rijeka Jangce toliko se povukla da mnogi okeanski brodovi više ne mogu stići do uzvodnih luka. Gornji sliv Jangcea obično dobije polovinu cjelokupne godišnje padavine samo u julu i augustu, tako da nedostatak ovogodišnjih kiša može značiti dugo čekanje na još vode.

To prisiljava Kinu da preusmjeri veliki broj kamiona za prijevoz tereta imajući na umu da kao zamjenu za jedan brod može biti potrebno petsto ili više šlepera.

“Gubimo nekoliko mjeseci efikasne dostave”, rekla je Even Rogers Pay, analitičarka za hranu i poljoprivredu u Trivijumu, pekinškoj konsultantskoj firmi.

Toplotni val i suša utječu i na povećanje cijene hrane u Kini, posebno voća i povrća. Seljačke njive i voćnjaci vehnu. Sečuan je vodeći uzgajivač jabuka, šljiva i drugog voća u Kini, a za zamjenu voćaka koje odumru moglo bi proći pet godina. Cijena “bok čoja”, popularnog kineskog kupusa, skoro se udvostručila u Vuhanu ovog mjeseca.

“To će stvoriti još više ekonomskog bola, što je posljednja stvar koju rukovodstvo želi vidjeti”, rekla je Pay.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova i četiri druga odjela objavili su u utorak hitno upozorenje da suša predstavlja “ozbiljnu prijetnju” kineskoj jesenjoj žetvi. Kineska vlada odobrila je u srijedu 1,5 milijardi dolara za pomoć u katastrofama i pomoć uzgajivačima riže i još 1,5 milijardi dolara za ukupne subvencije farmama.

Vlada je pozvala lokalne zvaničnike da traže više izvora vode i izdvajaju više struje za podršku poljoprivrednicima i promoviranje sadnje lisnatog povrća. Vatrogasna vozila korištena su za prskanje vode po poljima i dopremanje vode na farme svinja.

Ekstremno vrijeme, koje je zahvatilo Kinu, ima potencijalne implikacije i na svjetske napore da se zaustave klimatske promjene. Peking je nastojao nadoknaditi barem dio izgubljene hidroenergije zbog suše povećanjem upotrebe elektrana na ugalj. Domaće iskopavanje uglja u Kini bilo je blizu rekordnog nivoa, a carinski podaci pokazuju da je uvoz uglja iz Rusije prošlog mjeseca dostigao novi maksimum.