Kompanija Sisecam Soda Lukavac (SSL) ostvarila je prošle neto dobit od 114 miliona KM. Ovo je prvi put da dobit kompanije pređe “magični” prag od sto miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Po zaradi je firma prošle godine bila na drugom mjestu u Federaciji BiH, iza Binga.

Godinu ranije dobit je bila 97 miliona maraka, a prije toga svega 18 miliona maraka.

Ukupni prihodi lani su narasli na 403 miliona maraka, dok su godinu ranije bili 344 miliona, a prije toga 206 miliona maraka.

Ovo je najznačajnija turska investicija u BIH, ali je ujedno riječ o generalno jednom od najvećih globalnih investitora u Bosni i Hercegovini.

Şişecam je u okviru svojih inozemnih ulaganja, koja su počela još 1990-ih, svoje prvo ulaganje u Bosni i Hercegovini ostvario kupovinom fabrike Soda Lukavac u procesu privatizacije 2006. godine. Kompanija konstantno ulaže u širenje kapaciteta u Lukavcu.

– Intenzivnim ulaganjem i odgovornim odnosom doveli smo ovu fabriku da bude jedna od najjačih fabrika ovog tipa u Evropi. Mi smo kao grupacija sretni i zadovoljni što imamo ovu fabriku u našoj porodici – kazao je ranije Altuğ Şener, viši direktor proizvodnje za globalne kupce Sisecama.

Kompanija osnovana po nalogu Atatürka

Inače, sama kompanija u Turskoj osnovana je 1935. godine od strane İşbank po direktivi Atatürka, osnivača i prvog predsjednika Republike Turske.

Şişecam je danas jedno od najuspješnijih industrijskih preduzeća u Turskoj s korporativnom historijom koja traje više od 88 godina. Danas se Şişecam svrstava među najprestižnije svjetske proizvođače zahvaljujući svojoj izuzetnoj stručnosti i visoko konkurentnim operacijama.

Şişecam društvo je osnovana kako bi zadovoljila potrebe Turske za osnovnim staklenim proizvodima. Kao jedan od najsnažnijih industrijskih konglomerata u zemlji danas, Şişecam se također transformirao u globalnog igrača u svim ključnim područjima industrije stakla, kao i u poslovnim linijama sode i hroma.