Najveća afrička rafinerija dizel goriva i avio goriva počela je proizvodnju, saopćila je kompanija u subotu, nazvavši to "velikim danom za Nigeriju" nakon godina kašnjenja izgradnje fabrike.

Sagradio je najbogatiji čovjek na kontinentu, rafinerija Dangote sa 650.000 barela dnevno (bpd) mogla bi promijeniti igru ​​kada bude potpuno operativna, pomažući da se okonča oslanjanje Nigerije na uvoz goriva.

Odgođeni megaprojekt koji je izgradio nigerijski milijarder Aliko Dangote rekao je da se nada da će proizvodi biti na tržištu ovog mjeseca, ali nije jasno kada će rafinerija dostići puni kapacitet proizvodnje ili početi preradu benzina.

Objekat se nalazi na 2.635 hektara (6.500 hektara) zemlje u slobodnoj zoni Lekki na rubu Lagos Cityja i koštao je oko 19 milijardi dolara.

Iako je Nigerija najveći proizvođač energije u Africi, oslanjala se na uvoz za većinu goriva koje troši zbog nedostatka kapaciteta za preradu.

Očekuje se da rafinerija Dangote ne samo da će je učiniti samodovoljnom, već će joj omogućiti i izvoz goriva u susjedne zapadnoafričke zemlje, potencijalno transformirajući trgovinu naftom u Atlantiku.

Zvaničnici kompanije rekli su Reutersu da bi testne faze mogle početi ove sedmice nakon što je rafinerija primila šestu pošiljku sirove nafte 8. januara.

Nigerija zamjenjuje naftu vrijednu milijarde dolara za benzin koji je godinama subvencionirala kako bi održala niske cijene za svoje domaće tržište. Uvoz goriva i subvencije izazvali su ogroman odliv deviza u okolnostima kada se Nigerija borila sa sve manjim prihodima od nafte i nestašicom deviza.

Rafineriju, koja je prvi put planirana za otvaranje 2021. godine, zvanično je otvorio tadašnji predsjednik Muhammadu Buhari.

Od dolaska na dužnost u maju prošle godine, predsjednik Bola Ahmed Tinubu okončao je dugogodišnju subvenciju za gorivo i pokrenuo valutu naira u ekonomskim reformama za koje kaže da će privući strane investicije i izgraditi dugoročni rast.