Sa samo telefonom u ruci, 9-godišnja Lama Abu Jamous ide stopama renomiranih novinara poput Waela al-Dahdouha i priča priču o agresijom razorenoj Gazi i otpornosti njenog naroda.

„Volim novinarsku profesiju, jer mogu da predstavim glasove palestinske djece svijetu“, kaže Lama samouvjereno dok dokumentuje svakodnevne poteškoće koje njena porodica i nebrojeni drugi proživljavaju usred izraelskog bombardovanja.

Lamina porodica je bila prisiljena da pobjegne iz svog doma iz grada Gaze u Khan Yunis, a zatim ponovo raseljena u Rafah, na jugu.


Njen daidža, Ahmad Abu Jamous, kaže da je Lama “društvena osoba i vrlo rano smo prepoznali njen divan talenat  talenat da učestvuje u diskusijama”.

“Kada je počeo rat, primijetili smo da ima nešto da kaže. Uzela je mobitel i počela da pravi vlogove i da priča o situaciji u Gazi, bombardovanju i raseljavanju ljudi”, objasnio je Ahmad u intervjuu za medije.

Lama, čiji je otac također novinar, počela je da snima ono čemu je svjedočila i što je doživljavala u Gazi na majčinom telefonu i postavljala to na svoju Instagram stranicu, koja sada ima više od 750.000 pratilaca, piše The Palestine Chronicle.

„Volim da držim kameru i fotografišem ljude… da prenesem svoje fotografije i fotografije svih cijelog svijetu“, rekla je Lama u intervjuu, dodajući da „volim da objavljujem video snimke vezane za rat (u Gazi) na Instagramu … Želim da svijet čuje glasove djece Palestine.”

“Mi doživljavamo torturu, gladovanje i prisilno raseljavanje usred svega ovoga i želimo da nas svijet sluša”, rekla je.


Uz UNICEF -ovu izjavu da je Gaza “najopasnije mjesto na svijetu za dijete” i gdje je više novinara ubijeno u prvih deset sedmica izraelskog vojnog napada nego što je bilo ubijeno u jednoj zemlji tokom cijele godine, Lamin glas je hrabar i pun nade.

U nedavnim video snimcima, Lama snima život raseljenih koji žive u kampovima u Rafi sa minimalnim pristupom vodi ili hrani, intervjuišući djecu i odrasle oko sebe. Na jednom snimku ona govori bez pauze dok joj izraelski vojni avion umalo prigušuje glas.

„Moja poruka svijetu je da zaustavi bombardovanje“, kaže ona. “Gdje god da krenemo, tamo je bombardovanje. Treba nam sigurna zona. Ne želimo rat.”

U decembru je intervjuirala Al Jazeerinog Wael Al Dahdouha, rekavši: "Koja je vaša poruka, amidža Wael?"

Al Dahdouh je u odgovoru govorio o bolu i “teškoj cijeni” koju palestinski narod plaća.


Ali istovremeno je rekao, okrenuvši se prema njoj, „Sve dok imamo ljude poput tebe sa prelijepim osmjehom, ako Bog da, prevazići ćemo ovo iskušenje zaslugama i strpljivošću.“

Lama, mladi pripovjedač, sigurno drži zastavu okupirane Palestine i odgovara na poziv ubijenog dr. Refaata Alareera kada je napisao „Ako moram umrijeti, moraš živjeti da ispričaš moju priču... Ako moram umrijeti, neka ostane nada, neka bude priča.”