Jedno od najintrigantnijih pitanja u svijetu oduvijek su bile plaće predsjednika, premijera i lidera, koje ponekad dosežu milionske iznose a ponegdje ne premašuju ono što bi uspješan poslovni čovjek zaradio od bilo koje firme.

Međutim, plaća vođa svake nacije ovisi o nekoliko faktora, kao što su ekonomski prosperitet zemlje, troškovi života, mjesto u svijetu gdje se nalazi i, iznad svega, valuta koju koristi. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ima plaću od skoro pet hiljada maraka mjesečno, bez dodataka. U odnosu na neke kolege, jedan je od najmanje plaćenih u svijetu.

Najplaćeniji premijer na svijetu je Lee Hsien Loong, premijer Singapura. Njegova godišnja plaća je 1,61 miliona dolara. Vojnik, matematičar, političar i sin pokojnog Lee Kuan Yewa, osnivača grada-države Singapura, na dužnosti je od 2004. Pomnoženo s njegovom plaćom, zaradio je ukupno 27,3 miliona dolara akumuliranih otkako je zauzeo taj položaj. Vlada državom od 5,6 miliona stanovnika u kojoj vas kažnjavaju ako bacite žvaku na ulicu. Singapur je vrlo bogat, riječ je o finansijskom središtu Azije i ima jedan od najvećih prihoda po glavi stanovnika na svijetu.

Na drugom je mjestu John Lee, čelnik Hong Konga. Godišnja plaća: 568.400 dolara. Hong Kong je posebna administrativna regija Narodne Republike Kine.

Na trećem je mjestu  Anthony Albanese, premijer Australije, njegova godišnja plaća: 549.250 dolara. Ljevičarski laburista i branitelj LGBT zajednice, od kraja maja je australijski premijer. Ovaj 59-godišnji progresivni političar veteran stavio je tačku na gotovo desetljeće konzervativne vlade, pobijedivši na izborima Liberalno-nacionalnu koaliciju, predvođenu tadašnjim 'premijerom' Scottom Morrisonom, koji nije obnovio drugi trogodišnji mandat. Albanese je nagrađen s povećanjem plaće od 40 posto.

Ignazio Cassis je predsjednik Švicarske i na četvrtom je mjestu sa godišnjom plaćom od 483.000 dolara i on je najbolje plaćeni evropski čelnik. Na petom je mjestu Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Država. Godišnja plaća: 400.000 dolara Na šestom je mjestu Olaf Scholz, njemački kancelar čija je godišnja plaća 369.727 dolara. Njegov austrojski kolega, Karl Nehammer, austrijski kancelar ima godišnju plaću od 328.600 dolara.

Na osmoj je poziciji Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, čija je godišnja plaća 325.546 dolara. Ministri u njenom kabinetu zarađuju oko 300.000. U jeku Covid-19 krize novozelandska premijerka smanjila je svoju plaću za 20 posto u slijedećih šest mjeseci, kao i ostalim ministrima i šefovima izvršne vlasti.

Na devetom je mjestu Xavier Bettel, premijer Luksemburga. Njegova godišnja plaća: 278.000 dolara. Konačno, na desetom mjestu najbolje plaćenih premijera je Mette Frederiksen, premijerka Danske, Njena godišnja plaća je 228.000 dolara.