Finansijska kriza uzrokovana pandemijom imaće sve veći uticaj na održivost javnih penzionih sistema zbog duga nastalog ekonomskim poticajima koje odobravaju vlade svijeta. A u takvom složenom okruženju postoje zemlje čije su reforme i upravljanje uspješniji od drugih.

Globalni penzioni indeks Mercer CFA Instituta 2021. procjenjuje 43 penziona sistema diljem svijeta, pokrivajući dvije trećine svjetske populacije (65%). Na ljestvici islandski penzioni sistem zauzima prvo mjesto s ocjenom od 84,2 boda zahvaljujući trima odlučujućim faktorima: izdašnoj javnoj penziji, privatnom penzionom sistemu s visokim doprinosima i odgovarajućoj regulativi za ovaj sistem.

Iza njega slijedi tradicionalni pobjednik: Nizozemska, s ocjenom 83,5 koja je na prvom ili drugom mjestu posljednjih 11 godina. Nasuprot tome, Tajland je i dalje najlošije ocijenjena zemlja s ocjenom 40,06.

Izvještaj za 2021. stavlja poseban naglasak na ovu nejednakost, koja je na globalnoj razini posljedica tri glavna problema: s jedne strane, konfiguracije tržišta rada, s višim stopama nepunog radnog vremena kod žena, većim brojem razdoblja odsutnost zbog njege člana porodice i općenito sve nižih plaća.

S druge strane, na penziju utiču i sociokulturni faktori poput veće posvećenosti porodici, manjeg finansijskog znanja ili stereotipa u obrazovanju, koji doprinose povećanju ovih nejednakosti.

U usporedbi s prošlogodišnjom studijom, zemlje koje su pokazale najveći napredak bile su Ujedinjeno Kraljevstvo (9. mjesto sa 71,6 bodova) i Kina (28. mjesto s 55,1 bod), zahvaljujući procesu duboke penzionog sistema.