Amela Hubjer-Hatić se prijavila na konkurs za direktoricu za TVSA i bila je jedini uspješni kandidat. Međutim, konkurs je poništen. O tome je govorila u emisiji ‘Istraga sedmice’ Hayat TV.

Hubjer-Hatić kaže da su u uži izbor ušli ona i Nerminka Emrić. Međutim, ispostavit će se da Emrić ne ispunjava uslove za direktorsku poziciju, Hubjer-Hatić je ostala jedina od šest kandidata koja je ispunjavala sve uslove za imenovanje.  

“Nakon uočavanja te nepravilnosti Nadzorni odbor je obavio razgovor sa nas obje, a poslije toga su ponovo provjeravali to što sam navela. Sve je to trajalo više od 40 dana. Nakon više intervencija nisam dobila nikakve odgovore”, rekla je Hubjer-Hatić.

Kaže da je 29. septembra pozvana na protokol TVSA gdje joj je uručena odluka koja je donesena 19. Septembra. Tokom razgovora prekršeno je nekoliko procedura. Na razgovoru sa kandidatima nije bilo sektretara, ne postoji zapisnik sa razgovora a u rješenju koje joj je uručeno nedostaju imena, datumi, obrazloženja..

“Piše da se poništava javni konkurs. Obrazloženje: na konkurs je prispjelo šest prijava. Nakon razmatranja utvrđeno je da pet prijava ne zadovoljava formalno-pravne kriterije. Samo jedna prijava je zadovoljavala formalno-pravne kriterije – govori Hubjer-Hatić.

Dakle, jedino je Hubjer-Hatić ispunjavala uslove, a nakon toga obavljen je intervju.

Nikakva procedura nije ispunjena. Dobila sam samo ovaj papir gdje sam neki broj. Ja ću se žaliti. Nemam nikakvo obrazloženje zašto ne zadovoljavam uslove. TVSA je talac politike. U proteklom periodu imali smo težak period. Što je rezultiralo brojnim tužbama prema tadašnjoj direktorici Duški Jurišić. Moj život je preokrenut. Proživjela sam pakao zahvaljujući tadašnjoj direktorici. Jurišić zna o čemu ja pričam. Argumentima raspolažem. Konkurs se izmakao kontroli. Ovakve stvari se trebaju zaustaviti ili ćemo biti prazna država – naglasila je Hubjer-Hatić koja je naglasila kak je ovakvom odlukom prekršen zakon jer NO nije ovlašten poništavati konkurs. Cijeli slučaj okončat će na sudu.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo imenovala je profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu i "nezavisnog" političkog analitičara Envera Kazaza u Nadzorni odbor Televizije Kantona Sarajevo (TVSA). Osim Kazaza, za članove Nadzornog odbora imenovani su Avdija Hasanović i Vedran Fajković.