Zamislite da ste usred košarkaške utakmice i iznenada igra mora stati jer se na sredini igrališta nalazi pas… Nadrealno, zar ne? Ovo je ono što se dogodilo Argentini Facunda Campazza i Gabyja Decka tokom njihove druge kvalifikacijske utakmice za Americup protiv Čilea jučer. I ne, nije šala.

Igrala se sredina prve četvrtine. Čileanski igrač Felipe Haase upravo je postigao koš, rezultat na semoforu pokazivao je 7-6 za Čile. Argentinci su trebali da ubace loptu u igru. U to vrijeme na terenus u bili igrač Bayern Münchena Leandro Bolmaro, Nico Brussino (Dreamland Gran Canaria), Marcos Delía (Udinese) te igrači Real Madrida Gaby Deck i Facu Campazzo. Potonji je imao loptu, kada je igra morala biti prekinuti igra.

Razlog? Pas koji je u ustima nosio probušenu loptu koja je ranije bila pripremljena za igru, skočio je na park usred utakmice. Sve to uz nevjericu igrača, trenera, sudaca... I svih onih koji su prisustvovali utakmici. Ali ne samo to. U toj životinjskoj šetnji poljem zamalo je naletio na Bolmara, koji ga je čak morao izbjegavati.

Situacija koja se dogodila u Antonio Azurmendy Riveros Municipal Coliseumu u Valdiviji (Čile) ubrzo je postala viralna zbog toga koliko je bila nadrealna. Čak je i FIBA ​​požurila objaviti snimku na kojoj se vidi kako pas ulijeće na teren. A društvene mreže su bile preplavljene komentarima o tome.

U tom je trenutku sama utakmica, u kojoj se činilo da je Čile dominirao gotovo cijelo prvo poluvrijeme protiv argentinske momčadi, pala u drugi plan. I protagonist je bio, kako su mreže prozvale, “košarkaški pas”.

Ovaj pas ipak nije jedini životinjski protagonist mjeseca. I nije ovo prvi put da se ovako nešto događa. Prije nekoliko sedmica, na kvalifikacijama za Olimpijske igre za žene, mačak He također je želio zauzeti središnje mjesto te je hodao po terenu tokom utakmice Brazila i Australije koja se igrala u Belemu (Brazil).