Moshe Hogeg, vlasnik Beitara iz Jerusalema, izraelskog fudbalskog tima poznatog po svojim radikalnim antiarapskim i antimuslimanskim navijačima, najavio je u da će klub staviti na prodaju, nakon što mu je dosadilo baviti se njegovom ultra-rasističkom bazom navijača.

Hogeg, milijarder koji je pokušao promijeniti imidž Beitara otkako ga je kupio 2018. godine, kazao je da napušta klub i predaje ga na privremeno upravljanje advokatima, nakon godina neugodne borbe sa navijačima ultranacionalistima.

Hogeg izjavio je da je "neprihvatljivo" da dijeli "ogromne svote novca“ svakog mjeseca a zatim ode na stadion gdje ga izvižde njegovi navijači, uz uvrede njegovoj ženi i djeci.

Beitar smatraju simbolom jevrejskog nacionalističkog pokreta i zastavom širokih sektora izraelske desnice.

Filozofija ultrasa koji sebe zovu “La Familia”, koji se protive igranju arapskih igrača u tom timu, u suprotnosti je s Hogegovom poslovnom filozofijom koji je, otkako je klub kupio od poduzetnika Elija Tabiba, vodio kampanju protiv rasizma tražeći da se ona makne dalje od travnjaka jerusalemskog stadiona.  

Beitar, iznimno popularan klub u Izraelu, poznat je po svojim navijačima koji ne prihvaćaju arapske ili muslimanske igrače. Među svojim navijačima ima i istaknute lidere desnice u zemlji, poput bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, koji je u klupskom dresu prisustvovao brojnim utakmicama na stadionu.

Prošle godine, nakon normalizacije odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), radikalni su ultrasi napravili dramu nakon što je Hogeg prodao polovinu udjela u klubu arapskom šeiku i članu kraljevske porodice iz Emirata.

Sporazum, koji je morao potvrditi Izraelski nogometni savez, na kraju nije potpisan zbog poreznih problema.