Mase su uzvikivale slogane protiv sirijske vlade u gotovo desetak gradova i sela u južnoj pokrajini Sweida, rekli su aktivisti i posmatrači, dok se šire protesti protiv novih ekonomskih mjera vlasti, prenosi Reuters.

“Narod želi pad režima!” je jasan stav sa velikih demonstracija u glavnom gradu pokrajine Sweida, navodi Sweida 24, kolektiv aktivista koji izvještava o protestima.

Jedan dječak u drugom gradu nosio je kartonski natpis na kojem je pisalo: „Zašto si poskupio čips?“ – upućivanje na rastuće cijene hrane.

Sirija je u dubokoj ekonomskoj krizi zbog koje je njena valuta prošle sedmice pala na rekordnih 15.500 sirijskih funti za jedan dolar. Na početku revolucije u Siriji prije 12 godina trgovalo se po 47 funti za dolar.

Sweida, koja je dom većine druzske zajednice u zemlji i koja je ostala u rukama vlade tokom cijelog rata, uglavnom je bila pošteđena nemira. Otvorena kritika vlade i dalje je rijetka u oblastima koje ona kontrolira.

Prošle sedmice u pokrajini su izbili antivladini skupovi zbog poskupljenja benzina koji dodatno opterećuju porodice koje se već bore da se prehrane.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, ratni posmatrač, saopćila je da su se skupovi proširili protekle sedmice i da sada učestvuje 11 gradova, mjesta i sela u pokrajini.

U nekoliko oblasti javne ustanove su u potpunosti zatvorene, saopšteno je iz Opservatorije.

Sirijske vlasti nisu javno komentirale proteste. Provladin dnevnik Al-Watan izvijestio je u utorak da su demonstranti poremetili rad banaka, vladinih institucija i pekara.