Večeras je u sarajevskoj općini Ilidža, ubijen švedski državljanin Harris Österdahl. Riječ je o kriminalcu čiji je dosje ispunjen dokazima o brojnim počinjenim krivičnima djelima. Švedski mediji pišu da je riječ o vođi narko mreže u toj zemlji.

Prema podacima švedske policije riječ je o tridesetogodišnjaku koju se zajedno s bratom Dennisom bavio prodajom narkotika, za šta su i osuđivani.

Švedski mediji tvrde da je Harris Österdahl vođa narko mreže “Profit” te da je osuđivan na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog organiziranja narko lanca.

Zajedno s bratom bio je osuđivan i zbog ilegalnog korištenja oružja, zbog podmićivanja te korištenja Facebooka za prodaju droge kroz kućnu dostavu.

Pucnjava se dogodila oko 16:30 sati 31. oktobra u naselju Bulevar na Ilidži. Dvojica muškaraca vozeći bicikl ispalila su rafal prema Österdahlu smrtno ga po pogodivši. Tom prilikom ranjen je i jedna  bosanskohercegovački državljanin.

“Napadači su imali ruksak u koji su upadale čahure, te su brzo pobjegli s mjesta pucnjave”, tvrde mediji.

Policija je potvrdila da je ubijena jedna osoba, a da se drugoj utvrđuje stepen povreda. Ogradili su mjesto pucnjave, blokirali dio naselja, a u toku je i potraga za napadačima.