Na današnji dan, šestog decembra 1992. godine, rulja je do temelja srušila džamiju Babri Mesdžid (Baburovu džamiju) a nakon uništenja džamije 1992. godine izbili su međuvjerski nemiri, među najgorim u historiji nezavisne Indije, u kojima je život izgubilo više od 2000 ljudi, većinom muslimana.

Ovi događaji uzdrmali su sekularne temelje zemlje i nametnuli hinduistički nacionalizam kao dominantnu političku snagu, otvorivši put izboru desničarskog nacionaliste Narendra Modija 2014. za čelnika zemlje u kojoj živi 200 miliona muslimana.

Od 1980-ih, njegova stranka BJP podržava izgradnju hrama Rami na istom mjestu na kojem je bila džamija, a Modi je položio kamen temeljac 2020. godine. Od tada su hinduistički ekstremisti krenuli i u Taj Mahal, koji su izgradili Moguli. Hindusi se zalažu za pravo da se tamo mole, tvrdeći da je spomenik izgrađen na mjestu drevnog svetišta posvećenog Šivi.

Antimuslimanska retorika pojačana je otkako je 2014. godine na vlast došao Narendra Modi i njegova stranka BJP. Od tada se muslimane sve više marginalizira. Hinduistička Modijeva vlada ima stav kako su dosadašnje vlasti zemlju prilagodile muslimanskoj manjini i sa scene potisnule hinduističku većinu.

Ako se vratimo dalje u prošlost, saznat ćemo kako je muslimansko-hinduistička harmonija bila u središtu vizije osnivača Indije, Gandhija i Jawaharlala Nehrua, koji su postavili temelj sekularnoj državi. Indija je dom svih najvećih svjetskih religija. Muslimani čine oko četrnaest posto stanovništva. Dok se Britansko carstvo pripremalo za povlačenje, muslimani su se 1947. godine toliko plašili hinduističke dominacije da su se založili za posebnu državu koja je postala Pakistan.

Podjela potkontinenta, poznata kao Particija, potaknula je najveću migraciju u historiji, a deseci miliona Hindusa i muslimana prešli su nove granice. U nasilju koje je pratilo proces poginulo je oko dva miliona ljudi. Kašmir, mjesto na granici dviju država, postao je mjesto dugotrajnog proxy rata.

Muslimani koji su ostali živjeti u Indiji pokušali su naći zaštitu u Kongresnoj stranci, koja je bila ključna partija pedesetak godina. Godine 1925. K. B. Hedgewar, doktor iz središnje Indije, osnovao je “Rashtriya Swayamsevak Sangh”, organizaciju posvećenu ideji da je Indija hinduistička nacija i da sljedbenici hinduizma imaju pravo vladati manjinama. Članovi RSS-a vjeruju da su mnogi muslimani porijeklom Hindusi te da su islam primili silom pa je njihova vjera bila upitne vjerodostojnosti. (Isto je mišljenje primjenjivano i na kršćane, koji čine oko dva posto indijskog stanovništva. Ostale velike religije, uključujući budizam i sikhizam, smatrane su autentičnije indijskim.)

Hedgewar, poštovalac evropskih fašista, pozajmio je njihovu sklonost ka uniformama i, što je još važnije, uvjerenje da grupa visoko discipliniranih muškaraca može transformirati naciju. Mislio je da su Gandhi i Nehru, koji su ulagali napore da zaštite muslimansku manjinu, opasni. U januaru 1948, ubrzo nakon stjecanja neovisnosti, Gandhija je ubio Nathuram Vinayak Godse, bivši član RSS-a i hinduski nacionalista. RSS je privremeno zabranjena, ali je s godinama polahko postajala ponovo politički faktor, sve do 1975, kada postaje žestoka opozicija premijerki Indiri Gandhi.

Izvorna baza RSS-a bili su muškarci više kaste, ali da bi mogla rasti, trebalo je proširiti članstvo. Među regrutima niže kaste bio je i osmogodišnji Narendra Modi iz Vadnagara, grada u državi Gujarat. Modi je pripadao niskorangiranoj kasti Ghanchi, čiji članovi tradicionalno prodaju biljno ulje. Modijev otac vodio je malu prodavnicu čaja u blizini željezničke stanice u kojoj mu je pomagao njegov sin.

Kad je Modi imao trinaest godina, roditelji su se dogovorili da se oženi lokalnom djevojkom. Modi se ubrzo razveo i posvetio se RSS-u. Karijeru je započeo čišćenjem stambenih prostorija starijih članova, a 1987. prelazi u politički ogranak RSS-a Bharatiya Janata Party ili BJP.

Kad im se Modi pridružio, stranka je imala samo dva mjesta u Parlamentu. U vjerskom je sporu stranka vidjela način da privuče simpatizere. U sjevernom gradu Ayodhya nalazila se džamija nazvana Babri Mesdžid, koju je sagradio car Babur 1528. godine Nakon osamostaljenja, mještani su smjestili hinduističke idole unutar džamije i tvrdili da je ona sagrađena na nekadašnjem mjestu hinduističkog hrama. Rasla je legenda da je bog Ram, često prikazan plave kože, tamo rođen.

U septembru 1990. godine član BJP-a L. K. Advani počeo je pozivati ​​na uništenje džamije i na zauzimanje hinduističkog hrama. Da bi zaradio podršku svojoj ideji, pošao je na dvomjesečno hodočašće nazvano “Ram Rath Yatra”. Putujući širom zemlje, držao je nekoliko govora dnevno, palivši gomilu stavovima o navodno favoriziranju muslimana od vlasti. Njegov vozač bio je Narendra Modi. Uslijedili su sektaški neredi iza kojih je ostalo stotine mrtvih. Advani je uhićen prije nego što je stigao do Ayodhyja, ali ostali članovi BJP-a su nastavili prikupljajući pristalice i donacije.

Šestog decembra 1992. gomila koju je predvodio RSS upala je u Baburovu džamiju i pomoću sjekira i čekića počela rušiti zgradu. Do mraka je bila posve razorena.