Na današnji dan, 29. februara 1996. godine, okončana je Opsada Sarajeva. Opsada koja je počela petog aprila 1992. godine, Opsada koja je trajala 1425 dana ili 44 mjeseca, najduže u modernoj historiji jednog evropskog grada.

Oko 350 hiljada Sarajlija bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja, sa položaja smještenih na okolnim brdima, bez vode, struje, hrane, lijekova.

 

Prve civilne žrtve opsade Sarajeva bili su Muhidin Šabanović, Suada Dilberović i Olga Sučić, ubijeni 5. aprila na mostu nedaleko od zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine ispred koje su se odvijale demonstracije građana koji su tražili mir. Posljednja žrtva opsade Sarajeva bila je Mirsada Durić, koja je poginula u napadu na tramvaj 9. januara 1996. godine, nakon potpisivanja Daytonskog mirovniog sporazuma.

Procjenjuje se da je blizu 500.000 projektila ispaljeno na Sarajevo za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je 22. jula 1993. godine na grad palo 3.777 projektila.

Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. 50 hiljada Sarajlija je teže ili lakše ranjeno.  Od ukupnog broja ubijene djece, deset posto ubijeno je snajperom. Istraživanja su također pokazala da je najveći broj djece ubijene snajperom gađan u glavu i predio oko srca, što jasno pokazuje namjeru.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je za terorisanje građana Sarajeva na doživotnu kaznu zatvora osudio Stanislava Galića, nekadašnjeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Na zatvorsku kaznu od 29 godina osuđen je Galićev nasljednik na čelu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomir Milošević.

Za terorisanje civila u Sarajevu snajperskim i artiljerijskim napadima, uz ostalo, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na doživotni zatvor. Na istu kaznu zatvora je pred Haškim tribunalom, između ostalog, I za teroriziranje civila u Sarajevu snajperskim i artiljerijskim napadima, osuđen komandant VRS-a, Ratko Mladić.