Ovakva odluka naglašava spremnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji podrivaju demokratske institucije i promoviraju planove za političku i ličnu korist, nauštrb mira, stabilnosti i napredak u zemljama zapadnog Balkana.

- Tri osobe koje su danas označene predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i težnjama onih koji traže demokratsko upravljanje na zapadnom Balkanu - kazao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

Najavio je da će Sjedinjene Države nastaviti ciljati one koji održavaju korupciju i potkopavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kako navode u saopćenju, u svojstvu generalnog direktora OSA-e Osman "Osmica" Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Ističu da je Mehmedagić koristio BH Telecom za prikupljanje mobilnih podataka o bh. političarima koji nisu povezani sa SDA te je dao upute jednoj osobi da prati vladinog dužnosnika povezanog s opozicionom strankom iz bh. entiteta Republika Srpska.

Uz to, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze kako bi pridobio kandidate iz 'Osmorke', koalicije stranaka iz BiH, da podrže SDA. Također postoje vjerodostojne informacije, tvrde, da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi pridobio finansijsku korist za sebe i SDA.

OFAC ga je stavio na crnu listu za suučesništvo, direktno ili indirektno učešće u korupciji kao što je pronevjera javne imovine, izvlaštenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe ili podmićivanje.

Uz Mehmedagića na crnu listu danas je stavljen i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) Dragan Stanković za odgovornost ili saučesništvo, direktno ili indirektno učešće u činu koji je opstruirao ili prijetio provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.irovnog sporazuma.

Danas je OFAC uvrstio Stankovića na listu zbog odgovornosti za, saučesništva, te direktnog ili indirektnog učešća u djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

Na crnu listu stavljen je i Edin Gačanin zbog učešća ili pokušaja učešća u aktivnostima ili transakcijama koje značajno doprinose ili predstavljaju veliki rizik za značajno širenje međunarodne trgovine nezakonitim narkoticima ili sredstvima za njihovu proizvodnju.

Današnje sankcije protiv Gačanina usko su koordinirane sa Upravom za borbu protiv droga SAD, Evropskom agencijom za saradnju u provedbi zakona (EUROPOL) i vladama Nizozemske, Francuske i Belgije.

Posljedično današnjoj mjeri sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionirani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Pored toga, svi subjekti koje direktno ili indirektno, pojedinačno ili kolektivno, posjeduju u procentu 50 posto i više jedna ili više sankcioniranih osoba također su blokirani.

Zabranjene su sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili prolaze kroz SAD), a koje uključuju imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni u listu ili na drugi način blokirani, osim ako OFAC to ne dozvoli izdavanjem opšte ili specifične dozvole, ili izuzećem.

Zabrane uključuju davanje ili osiguranja sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist bilo kojeg blokiranog pojedinca ili primanje bilo kojeg doprinosa ili osiguranja sredstava, dobara ili usluga od strane takve osobe.

Pored toga, finansijske institucije ili druge osobe koje učestvuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcioniranim subjektima i pojedincima mogu se time izložiti sankcijama ili biti predmetom izvršne zakonske radnje, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.