Hiljade građana okupilo se na 32 lokacije širom Velike Britanije na skupovima podrške Palestini, pozivajući na hitan prekid vatre u Gazi, javlja Anadolu. Skupovi su održani na pozive raznih nevladinih organizacija i udruženja koja od oktobra prošle godine organizuju slične proteste i marševe podrške Palestini.

U glavnom gradu Londonu održana su čak četiri protesta. Građani su se okupili u četvrti Camden i marširali sve do ureda lidera glavne opozicione Laburističke partije Keira Starmera u četvrti Mornington Crescent.

Okupljeni su oštro kritizirali britansku vladu i opozicionog lidera Starmera zbog podrške Izraelu i zatvaranja očiju pred genocidom. Skandirali su slogane "Slobodna Palestina", "Palestina će biti slobodna od rijeke do mora" i "Stop genocidu".

Sabby Sagall, kopredsjedavajući Kampanje za solidarnost s Palestinom, kazao je u obraćanju učesnicima da su čak i izraelske pristalice počeli da kritikuju izraelsku vladu. Međutim, Sagall je istakao da Starmer i britanski političari i dalje otvoreno podržavaju Izrael.

"Oni podržavaju etničko čišćenje koje je počelo 1948. godine", rekao je.

Sagall je istakao da Izrael izvodi napade na Gazu "kao dio plana etničkog čišćenja Palestinaca i stvaranja etnički čiste jevrejske države". Dodao je da je cilj zapadnih država koje podržavaju Izrael da zaštite imperijalističke ambicije na Bliskom istoku.

Na protestu se mogao vidjeti i transparent s imenima djece iz Gaze koja su ubijena u izraelskim napadima. U Hastingsu na jugu zemlje održana je biciklistička utrka u znak solidarnosti s Palestinom.

Brojni skupovi podrške Palestini u nedjelju će biti održani u Liverpoolu i Readingu, a u Londonu su planirana tri protesta.

Broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra dostigao je 33.137, a broj povrijeđenih 75.815, objavilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.