Tri najveća muslimanska udruženja u Kataloniji osudila su napade koji stižu iz desničarske stranke Vox na muslimanske vjernike i predale tužbu tužitelju zaduženom za progon zločina iz mržnje i diskriminacije u toj autonomnoj zajednici Španije.

Tri organizacije (Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Federació Consell Islàmic de Catalunya i Federació Islámica de Catalunya), koje okupljaju više od 90% vjernika iz od 330 džamija u Kataloniji, tužile su Vox zbog takozvane # StopIslamición kampanje, koju je ta ultra desničarska stranka pokrenula putem društvenih mreža pred regionalne izbore 14. februara.

Među ostalim ksenofobnim porukama, tužba je predata zbog video spota u kojem se miješaju vijesti povezane s muslimanskom zajednicom u Kataloniji (pokretanje pilot-plana za podučavanje islamske vjeronauka kao neobaveznog predmeta u školama ili izgradnja džamije) sa slikama terofrističkog napada 17. avgusta 2017. na La Rambli, centralnoj ulici Barcelone.

U tom su spotu muslimani predstavljeni "kao opasni, sumnjivi ili potencijalni strani teroristi". Prema tužbi, videozapis koristi slike snimljene u drugim zemljama, poput one na kojoj žene nose odjeću tipičnu za Afganistan, "kako bi pojačale ideju o atavizmu i zaostalosti muslimana" koji žive u Kataloniji.

Prema najnovijem demografskom istraživanju Saveza islamskih zajednica Španije, Katalonija je s 564.055 muslimana, od kojih više od 200.000 ima špansko državljanstvo, autonomna zajednica s najviše pripadnicima te religije u Španiji.

U žalbi, koju muslimani potpisuju protiv islamofobije, stoji da se širenjem videozapisa usred izborne kampanje "želi stvoriti klima straha u javnom mnijenju […] kako bi se dobio veći broj glasova ", po cijenu izazivanja „stigmatizacije muslimanskog naroda u Kataloniji".

Žalba se, između ostalih argumenata, temelji na jurisprudenciji Evropskog suda za ljudska prava, koja tvrdi da "poticanje mržnje ne zahtijeva pozivanje na određeni čin nasilja" i da je "vrijeđanje, ismijavanje ili klevetanje dijelova stanovništva [...]“ dovoljno je da vlasti reagiraju protiv rasističkog diskursa nad slobodom izražavanja koja ugrožava dostojanstvo, pa čak i sigurnost određenih zajednica.

Bez obzira na "socijalni, moralni ili etički prijekor" koji kampanja Vox zaslužuje, muslimanska udruženja traže od Tužiteljstva da ispita jesu li autori video snimka počinili zločin poticanja na mržnju ili diskriminacije grupe ljudi iz razloga njihove vjere, što je u Španiji kažnjivo sa do četiri godine zatvora.

Video, s više od 43.000 pregleda samo na Twitteru, i dalje je dostupan na ovoj društvenoj mreži unatoč činjenici da je ta mreža prošle sedmice na sedam dana blokirala službeni račun ultra desničarske stranke zbog poticanja na mržnju.

Voxova Marta Castro podnijela je u ponedjeljak žalbu madridskim dežurnim sudovima protiv osobe odgovorne za Twitter u Španjolskoj, Nathalie Picquot. U toj se žalbi navodi da blokiranje računa stranke  podrazumijeva kršenje temeljnih prava, lažnu optužbu za zločin iz mržnje i uvredu i klevetu. Vox traži da se blokada njegovog Twitter računa odmah ukine, navodeći da to sprječava njegove kandidate da se ravnopravno takmiče u katalonskoj izbornoj kampanji.

Vox je najavio zakonsku reformu, nadahnutu projektom ultrakonzervativne poljske stranke Pravo i pravda, kako bi društvene mreže mogle biti sankcionirane, pa čak i kazneno gonjene zbog cenzure sadržaja.

Novinska udruženja i novinarska udruženja u Španiji više su puta osudili Vox zbog zabrane rada novinarima i medijskim kućama na njegovim konferencijama za štampu i javnim događanjima.