Kurban-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve i jedan od najznačajnijih islamskih blagdana. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon mjeseca ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat ručak za goste.

Uprkos skromnim uvjetima i muslimani u Mauritaniji, državi Magriba koja se nalazi u zapadnom dijelu Sjeverne Afrike, svečano obilježavaju ovaj praznik.

Brojni muslimani su povodom bajramskih praznika izašli na ulice i trgove kako bi čestitali praznik svojim susjedima i poznanicima.

Posebna praznična atmosfera vlada u Nouakchottu, glavnom i najvećem gradu Mauritanije.

Ipak, Bajramu su se nekako najviše obradovala dječica koja uživaju u poklonima i igri sa vršnjacima.

Mauritanija, službeno Islamska Republika Mauritanija, je država koja se nalazi u zapadnom dijelu Sjeverne Afrike. Na zapadu izlazi na Atlantski okean, na sjeveru graniči sa zapadnom Saharom, na sjeveroistoku sa Alžirom, na istoku i jugoistoku sa državom Mali i jugozapadu sa Senegalom.

Prema veličini površine je jedanaesta država Afrike, a u njoj živi oko 3,5 miliona stanovnika. Reljef je uglavnom pustinjski sa najvišim vrhom od 915 metara nadmorske visine. Klima je pretežno suha (pustinjska).

Mauri čine oko 80 posto stanovništva države. Mauri, islamizirani stanovnici sjeverozapadne Afrike, većinom su nomadski stočari. Od njih i potiče ime države Mauritanije, čije sjeverne dijelove nastanjuju.

Službeni jezik je arapski jezik, a dosta je zastupljen i francuski jezik. Privredno je prilično zaostala država bez značajnije industrije izuzev rudarstva.