Izraelski pritvorski centri postali su gori od zatvora Gvantanamo jer su palestinski zatvorenici iz Gaze podvrgnuti brutalnim ubistvima i mučenju, navodi Euro-mediteranski monitor za ljudska prava u subotu.

Palestinci u ovim zatvorima pate od "sramnih oblika" torture, ponižavajućeg postupanja i uskraćivanja svojih najosnovnijih ljudskih prava, kaže Euro-Med.

Hiljade Palestinaca uhapšeno je u Gazi od 7. oktobra, a stotine ih je zadržano na nepoznatim lokacijama. Nekoliko onih koji su zatvoreni i kasnije pušteni dali su užasavajuća svjedočenja.

Istraživački izvještaj izraelskog lista Haaretz nedavno je otkrio da je najmanje 27 palestinskih zatočenika iz Gaze umrlo tokom ispitivanja zbog mučenja ili uskraćivanja medicinskog tretmana.

Odbijanje Izraela da otkrije imena i lokacije ovih zatvorenika lišava ih pravne zaštite, kaže Euro-Med.

Opservatorija je dodala da se logor Sde Teiman, u kojem su držani mnogi zatvorenici, pretvorio u goru verziju zloglasnog američkog logora Guantanamo Bay na Kubi.

Zatočenici u Sde Teimanu drže se u izuzetno teškim uslovima, kao što su zatvorena mjesta koja liče na kaveze za perad, bez hrane i vode tokom dugog vremenskog perioda i podnose teške oblike mučenja i premlaćivanja kako bi izvukli priznanja.

Euro-Med je pozvao da se poduzmu brze mjere kako bi se pomoglo onima koji su još uvijek zatvoreni i osigurala pravda njihovim porodicama.

Broj Palestinaca pritvorenih na neodređeno vrijeme bez optužbi od strane izraelskih snaga dramatično je porastao od 7. oktobra, dostigavši ​​3.484.

Pregovori između Izraela i Hamasa uz pomoć posrednika koji bi doveli do privremenog prekida vatre u Gazi i oslobađanja palestinskih zatvorenika za izraelske taoce i dalje nisu uspjeli.