Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u historijskoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko hiljada demonstranata koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom centru crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i proteste koristeći se suzavcem i šok bombama.

Prosti jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive.

Nakon ustoličenja mitropolit Joanikije rekao je da će trebati dosta vremena da se prevladaju sadašnje podjele kojih je dobar dio umjetno izazvan. 

"Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebat će nam dosta vremena", rekao je Joanikije.

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak demonstranata zatražilo je medicinsku pomoć.

Također, uhapšeno je i 14 osoba, a među njima savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović, koji je, kako pokazuje snimka objavljena na internetu, u jednom trenutku nasrnuo na policajce.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je napad na policiju napad na državu.

"Sve što se događalo jučer i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u suradnji sa organiziranim kriminalnim grupama kojima će država stati na put", napisao je Krivokapić na Twitteru.

S druge strane, zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković rekao je da je Krivokapićeva vlada uvela državu u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće Crne Gore.

"Vlada je jutros, bezobzirno napadajući mirne građane i njihovo pravo da slobodno protestvuju, uvela državu u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće Crne Gore. Rane, ožiljci, suze i povrijeđeno dostojanstvo ljudi bit će svakodnevna mora nalogodavcima ovog beščašća: predsjednika i potpredsjednika vlade koji snose svu odgovornost za ove nemile događaje i nesumnjivu uzurpaciju ingerencija kroz prekoračenje ovlašćenja", napisao je Marković na Twitteru.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori pozvala je na hitno smirivanje situacije.

Pozvala je građane da svoj bijes ne iskaljuju na policiji koja, kako navode, pokušava očuvati javni red. "Svi koji podrzžavate multietnicčku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru - pozivamo vas da smirite trenutne tenzije", navodi se u objavi na Facebooku.

Akcija policije počela je u šest sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina demonstranata koji su se u zoru počeli okupljati na glavnom trgu.

Situacija u crnogorskoj prijestolnici je mirna, građani su u šetnji ulicama Cetinja, a policija raščišćava ostatke barikada i uspostavlja redovit promet.

Crna Gora odvojila se od Srbije 2006. godine no njezina crkva nije postala autokefalna i pod okriljem je SPC-a što protivnici smatraju simbolom srbijanskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru. 

Trećina od 620 hiljada stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet.

I dok je Joanikije ocijenio da se čin ustoličenja politizira i da niko nema pravo tražiti od SPC-a da se obred ustoličenja održi na nekom drugom mjestu, Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.