Glumac Mirza Mušija nedavno je imenovan na funkciju ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona. Na ovu odgovornu dužnost predložen je iz Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj nakon fenomenalnih rezultata koje je postigao kao direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, na čije je čelo došao prije ravno pet godina. Osim programskog preporoda, uspio je i infrastrukturu nad kojom je nadležna ova institucija u potpunosti obnoviti te je „izravnati“ s institucijama kulture (i sporta) u mnogo većim gradskim centrima negoli je to mjesto na krajnjem jugu ZDK.

Uprkos izuzetnim rezultatima koje je ostvario na direktorskoj poziciji, dužnost ministra značajno je složenija, posebno uzmemo li u obzir da osim resora kulture i sporta obuhvata i obrazovanje te nauku. Mirza Mušija u ovom broju Stava govori o novom poglavlju u njegovom životu, o projektima koji su implementirani i onima koji su u planu, o politici o kojoj se nerijetko govori kao o „nužnom zlu“ koje „kalja“ ljude, ali i o glumi kao njegovoj pasiji i životnom pozivu.

STAV: Nakon rukovođenja kulturno-sportskim centrom u Kaknju, postajete ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Izvještaji i ostala dokumentacija te sami građani svjedoče da ste potpuno preporodili kulturno-umjetnički, pa i sportski život Kaknja, ali sada ipak preuzimate kantonalni resor koji u svom sastavu ima, osim kulture i sporta, i obrazovanje i nauku. Hoćete li iz JU KSC Kakanj prenijeti uspješne prakse i na Ministarstvo kojim rukovodite ili već imate razrađen novi, napredniji pristup?

MUŠIJA: Preporođen kulturno-umjetnički, kao i sportski život, nije došao isključivo mojom zaslugom, nego je preporod nastao zahvaljujući jedinstvu i opredjeljenju kakanjske politike da investira u kulturu i sport, ne samo u infrastrukturnom, nego i kadrovskom potencijalu. Druga stvar je u timskom radu, entuzijazmu i posvećenosti uposlenika, harmoničnoj atmosferi i dobrim međuljudskim odnosima. To će biti i pristup koji ću nastojati implementirati u Ministarstvu.

STAV: Na mjesto direktora JU KSC Kakanj imenovani ste prije pet godina i za to vrijeme zaista je dosta stvari urađeno – od onih programskih sve do infrastrukturnih. Kada govorimo o programskom segmentu, nemoguće je oteti se dojmu da ste u Kakanj dovodili zaista velika imena iz domena umjetnosti koja je, naprimjer, i Sarajevo, kao glavni grad, imalo u okviru svojih kulturnih manifestacija. Šta je ono što ste uspjeli realizirati a što smatrate kapitalnim?

MUŠIJA: Od programskih aktivnosti najviše sam ponosan na domaću produkciju koja je postala referentna i prepoznatljiva, ne samo u Kaknju nego i na području cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire. Dramski studio koji je proizveo prvi mjuzikl, prvi dokumentarni film, prvu profesionalnu predstavu, a šlag na tortu je i prvi duhovni teatar s predstavom „Vjernik“, koju trenutno igramo širom BiH. Iz Dramskog studija su potekli akademski glumci i glumice, Kakanj je dobio prvu glumicu i prvu rediteljku, na što smo posebno ponosni! Od kapitalnih projekata ističem nabavku novog ski-lifta (cca 2 miliona KM), nabavka nove opreme za kino (cca 180.000 KM), ali i adaptaciju ekološke kuće i opremanje osam apartmana s restoranom. Također želim napomenuti da smo opremili audio-vizuelni studio koji proizvodi vizuale i trailere koji prate svjetske standarde.

Drugi segment jeste manifestacija „Kakanjski dani“, koju u otprilike sedam-osam dana posjeti oko 100.000 posjetilaca iz dijaspore, Kaknja, ali i drugih gradova. Koncertne aktivnosti privlače najveći broj posjetilaca. Amira Medunjanin, Rade Šerbedžija, Dženan Lončarević, mlade zvijezde Džejla Ramović, Mirza Selimović te domaće zvijezde Amar Jašarspahić Gile, Denijal Ahmetović, Emir Aličković i drugi razlozi su ovolike posjećenosti.

STAV: Kulturno-sportski centar u Kakanju, osim kulturno-sportskih događaja, bio je nadležan i za djelovanje jedinog skijališta u ZDK koje je tokom Vašeg mandata dobilo novi ski-lift, nabavljen je ratrak te je izvršena rekonstrukcija ekološke kuće u sklopu koje su napravljeni moderno opremljeni apartmani, smještaji za noćenje, restoran, napravljen je novi sistem grijanja te brojni drugi popratni objekti. Sumiramo li sve navedeno, jasno je da se radi o ogromnom radu, trudu, ali i ulaganju. Kako je izgledalo skijalište kada ste tek došli i kako je tekao proces njegove, možemo slobodno reći, temeljite obnove?

MUŠIJA: Kada je u pitanju ski-centar Ponijeri, mi smo zaista zatekli prilično loše stanje, a rad Centra je bio naslonjen isključivo na entuzijazam uposlenika Ustanove. Prioritet je bio nabaviti novi ski-lift, kupiti još jednu mašinu za uređenje staze-ratrak, obezbijediti posjetiocima adekvatan objekt gdje mogu odmoriti, uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, prenoćiti u kvalitetnim apartmanima, što smo u relativno kratkom periodu uspjeli riješiti. Uzmimo u obzir da je pandemija zaustavila na skoro dvije godine sve projekte i razvoj. Dodatno smo obezbijedili uvjete za izgradnju sankališta i rasvjete za noćno skijanje. Naravno, ima tu još aktivnosti koje će se sistemski rješavati u narednom periodu, pogotovo kada je u pitanju razvoj turizma, prirodnih, kulturno-historijskih potencijala Kaknja.

STAV: Rekli ste da ćete na funkciji ministra nastaviti davati svoj maksimum te nastaviti s razvojem infrastrukture i objekata, gradnje novih objekata za postojeće fakultete te posebnu pažnju posvetiti kulturi i sportu kao i poboljšanju obrazovanja i sigurnosti. Pošto ministarska funkcija, svakako, podrazumijeva i pravljenje često neželjenih političkih kompromisa, mislite li da ćete uspjeti realizirati sve što ističete kao nužnost koju sa sobom donosi nova pozicija? I šta konkretno smatrate proritetima?

MUŠIJA: Imamo velike ambicije i planove kada je u pitanju razvoj infrastrukture i objekata, u toku su određeni sastanci s partnerima nakon kojih će biti jasnije i konkretnije predočeno kroz program rada o kojim se projektima radi. Nadam se da ćemo uspjeti realizirati većinu naših projekata, a bez kompromisa, željenih i neželjenih, teško je pomiriti sve interese, a kažu da su najbolji kompromisi kada su svi relativno zadovoljni i pomalo nezadovoljni.

STAV: Ono što je činjenica jeste da je resor kojim rukovodite zaista širok, tj. osim kulture i sporta u svom sastavu ima obrazovanje i nauku. Imate li ideju kako rukovoditi s potonje dvije oblasti s kojima do sada i niste imali direktni kontakt?

MUŠIJA: Iako nisam bio direktno uključen u rad resora iz domena obrazovanja i nauke, smatram da ću uz pomoć velikih profesionalaca iz Ministarstva u skorijem periodu uspjeti kvalitetno detektirati probleme, a samim tim i odrediti prioritete na koje ćemo se fokusirati u svom radu. Interes djece, učenika i studenata, kvalitet nastavnog procesa i poboljšanje uvjeta školovanja-studiranja bit će nam prioritet prioriteta.

Univerzitet u Zenici kao jedina visokoškolska ustanova na području ZDK će biti u posebnom fokusu kako bi se poboljšao rang ove visokoškolske ustanove na relevantnim svjetskim listama za rangiranje ove vrste institucija. Potrebno je dati prednost studijskim programima koji proizvode deficitarne kadrove na tržištu rada te i na taj način učiniti Univerzitet u Zenici atraktivnijim za buduće studente.

STAV: Realnost naše države, pogotovo u posljednje vrijeme, jesu česta politička „tumbanja“, prekompozicije postojećih vlada i/ili formiranje potpuno novih. Smatrate li da novoimenovana vlast u ZDK ima potencijal da se zadrži do kraja mandata? Ipak, nju čini previše političkih subjekata od kojih svaki ima svoje „apetite“.

MUŠIJA: Tim političkim „tumbanjima“ bi jednog dana trebalo stati ukraj, jer takvo neprincipijelno djelovanje u konačnici donosi štetu većini, a korist samo onima koji su od ovog plemenitog poziva napravili trgovinu i sve ono negativno što se veže za pojam „politika“. Sastav ove vlade je kvalitetan, radi se o mladim, obrazovanim i ambicioznim ljudima koji će raditi u skladu sa zakonom i u interesu svih građana ZDK, stoga vjerujem da ćemo ovaj posao obaviti uspješno, kvalitetno, na opće zadovoljstvo i, ako Bog da, do kraja naših mandata.

STAV: Ovo Vam je prvi politički angažman, tj. prvi put ste na prijedlog OO SDA Kakanj predloženi za obavljanje ministarske dužnosti. Jasno nam je da politika treba biti servis građanima, ali kod nas je gotovo ustaljena praksa da ona služi kao sredstvo bogaćenja individua ili čitavih grupa. Šta mislite, je li moguće baviti se politikom i ostati „neukaljan“?

MUŠIJA: Ovo je moj prvi politički angažman i koristim priliku da se zahvalim OO SDA Kakanj na povjerenju što su baš mene, pored toliko kvalitetnih kadrova, delegirali da radim ovaj časni, odgovorni i veliki posao. Uspjesi koje sam naveo ranije iz domena kulture i sporta u Kaknju su najvećim dijelom zasluga upravo te politike, koja je naš rad pratila i podržavala sa svih nivoa, jer smo srećom imali naše Kakanjce na tim pozicijama. Ovo sam doživio kao veliku odgovornost i emanet koji ću nastojati opravdati trudom i zalaganjem, koristeći sve svoje resurse. Mislim da je moguće baviti se politikom a ostati neukaljan, u suprotnom, ne bih prihvatio ovu funkciju. Politika bi trebala biti častan posao, ne treba generalizirati i prihvatati stereotipe, treba se držati univerzalnih etičkih principa i vratiti moral i dostojanstvo u politiku.

STAV: S obzirom na to da je ipak Vaš primarni životni poziv teatar i gluma, voljeli bismo malo detaljnije s Vama porazgovarati o položaju kulture kako u ZDK, tako i šire. Koliko su ljudi s kojima živimo zainteresirani za kulturu, trebamo li raditi na dodatnom educiranju o važnosti kulture za svako društvo?

MUŠIJA: Uzmemo li u obzir moju vokaciju, organski proizlazi da će moja pažnja biti na poboljšanju uvjeta rada našeg jedinog pozorišta – Bosanskog narodnog pozorišta, ali i drugih ustanova kulture, kao i statusa kulturnih radnika. Postoje izrađene strategije kulturne politike i razvoja sporta, potrebno ih je pratiti i nastaviti sufinansirati rad ustanova kulture, kulturnih manifestacija, zaštite kulturno-historijskih spomenika. Interesovanje za kulturu će rasti ukoliko osiguramo preduvjete za razvoj kulturnog turizma, formiramo savjet za kulturu, implementiramo principe zaštite i očuvanja kulturnog nasljeđa, razvijamo i jačamo kulturnu industriju. U svakom slučaju, nužno je ljude educirati o važnosti kulture. Istina je da kultura košta, ali istina je i da vrijedi i da nosi potencijal preporoda i države i naroda! Ona homogenizira, ona spaja, ona je lijek za duboke rane i traume i suprotstavljenosti koje nas muče.

STAV: U jednom od razgovora koji smo vodili u prošlosti govorili ste o bitnosti decentralizacije sredstava, posebno za kulturu. Tada smo došli do zaključka da se finansijska sredstava namijenjena kulturi po defaultu zadržavaju u Sarajevu, dok ostali dobijaju značajno manje. Na osnovu Vaših dosadašnjih postignuća u kulturi, hoćete li kao ministar biti ohrabreni u tome da tražite više?

MUŠIJA: Svakako da hoću. Vrlo je važno decentralizirati sredstva jer ćemo na taj način potaknuti razvoj i u drugim krajevima naše domovine. Potrebe publike su skoro pa iste u svim gradovima i sredinama, pa zašto bi onda postojala tolika diskriminacija?! Pogledajte samo parametre i količine novca koje se investiraju u projekte u Sarajevu u odnosu na druge gradove, vidjet ćete o kakvom nesrazmjeru se radi. Naravno da treba uvažiti da se u Sarajevu nalazi najveći broj institucija i kulturnih radnika, ali u ovom slučaju se ne radi o tome.

STAV: Šta su stvarne potrebe današnje publike?

MUŠIJA: Stvarne potrebe naše publike su istinski, originalni sadržaji, koji u sebi nose elemente univerzalnog, ali i tradicionalnog. Ne sviđa mi se postmodernistički trend, da se pod svaku cijenu uvode sadržaji koji nikako ne korespondiraju s našom većinskom publikom, koji su lišeni etičkih, pa i estetskih normi. Određeni krugovi na silu to nameću kao standard, ali sam siguran da to publika neće prihvatiti, ni takve sadržaje, niti donosioce/promotore istih. Istina je uvijek lijepa i to publika osjeti.

STAV: Već ste rekli da Vaš novi angažman neće biti prepreka da se nastavite baviti onim po čemu Vas svi znaju – glumom. Imate li već nove uloge u realizaciji ili na čekanju?

MUŠIJA: Rekao sam da neće biti prepreka, ali sam također rekao da ću trebati zbog velikih obaveza staviti malo „na čekanje“ neke nove projekte. Naime, igram paralelno predstavu „Vjernik“ i „Državni lopov“, odigrali smo u protekla dva mjeseca više od dvadeset predstava, to je prilično jak tempo ako uzmete u obzir moje ostale obaveze. Kada su nove uloge u pitanju, otkrit ću da sam dobio vrlo zanimljivu ulogu u novom filmu Mirze Begovića, ali samo toliko ću vam otkriti.

STAV: Predstava „Državni lopov“ ove godine napunila je 18 godina. I dalje nastavljate igrati u ovom projektu Studio Teatra?

MUŠIJA: Državni lopov Studio Teatra je jedna posebna priča. Ova predstava je jedna od najstarijih „igrajućih“ predstava u BiH. Stotine hiljada ljudi je pogledalo ovu predstavu, svaki put doživimo po nekoliko otvorenih aplauza, reakcije publike su odlične, postoji jedna alhemija između nas glumaca i publike, što nam daje dodatni motiv da igramo iznova ovu predstavu.