Više od deset zemalja okuplja se ovog vikenda u Saudijskoj Arabiji na dvodnevnom samitu o mirovnim pregovorima o Ukrajini.

Iako Rusija neće biti prisutna, rekla je da će iz daljine posmatrati pregovore u lučkom gradu Džedi na Crvenom moru. Brazil, Indija, Turska i Japan će prisustvovati, pored niza drugih evropskih zemalja i Sjedinjenih Država, a Kina tek treba da potvrdi.

Za Rijad, a posebno prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, de facto vladara Saudijske Arabije, to je donekle diplomatski udar - možda krunsko postignuće za čovjeka koji je 2018., nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija od strane saudijskih agenata u Istanbulu, bio u međunarodnoj izolaciji. 

Mohammed bin Salman je zbunio svoje kritičare veseljem i strpljenjem. Rat u Ukrajini bio je dobrodošao poklon Saudijcima, prisiljavajući kritičare, poput američkog predsjednika Joea Bidena, da putuju u zaljevsko kraljevstvo kako bi popravili veze.

Sankcije na energiju iz Rusije, jednog od vodećih svjetskih dobavljača, nisu mogle ići ruku pod ruku sa otuđenjem svjetskog proizvođača u krajnjoj instanci, Saudijske Arabije.

Ipak, međunarodni samit ovog vikenda u Džedi okuplja brojne teme, uključujući rehabilitaciju prestolonasljednika i obrise nove političke vizije njegove zemlje za region i njeno mjesto u svijetu.

"Umjesto da se vežu za određene globalne kampove, ključne zemlje GCC-a kao što su Saudijska Arabija i UAE sada asertivno postavljaju svoje vlastite programe i balansiraju između globalnih igrača kako bi maksimizirali svoje dobitke", rekao je Julien Barnes-Dacey, direktor Bliskog istoka i Program Sjeverne Afrike na Evropskom vijeću za vanjske odnose.

Uspon Kine, relativni pad Amerike u regionu, pojava regionalnih sila srednje kategorije kao što su Turska, Iran i Saudijska Arabija takođe polahko menjaju dinamiku globalne politike.

„Saudijska Arabija i UAE su prihvatili multipolarnost u nastajanju“, rekao je Barnes-Dacey za Middle East Eye. „Obojica vide svoje vlastite uloge – osnažene globalnom potragom za saveznicima i energetskim resursima nakon Ukrajine – kao ulogu glavnih aktera koji oblikuju duže treba da prihvatam diktate od spoljnih aktera.”

Regionalni lider, globalni igrač

Saudijska Arabija je također postala sve sigurnija da slijedi ono što vidi kao svoje prioritete.

Prestolonasljednik je odbacio molbe SAD za povećanje proizvodnje nafte i čak se suočio sa gnjevom Bajdenove administracije radeći sa Rusijom na održavanju cijena nafte na nivou potrebnom za finansiranje budžeta Rijada i velikih infrastrukturnih projekata.

Mohammed bin Salman je također iznenadio američku administraciju ranije ove godine kada je normalizirao odnose s Iranom, u pregovorima uz posredovanje Kine.

Osjetivši da Bajdenova administracija želi veliki diplomatski iskorak u regionu tako što će natjerati Saudijsku Arabiju da normalizira odnose s Izraelom, prijestolonasljednik je jasno stavio do znanja da neće igrati bez velikih ustupaka.

Jedan od ključnih uslova Rijada za normalizaciju odnosa sa Izraelom je pomoć Sjedinjenih Država u stvaranju civilnog nuklearnog programa, navodi se u izveštajima.

Slanjem Jakea Sullivana, američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, u Jeddah ovog vikenda, Bidenova administracija izgleda željna da počasti samit sa visokim zvaničnikom administracije i možda podlije kraljevstvu nivoom poštovanja koji je odavno smatrao da zaslužuje.

Mirovni samit o Ukrajini također govori o tome da Saudijska Arabija okuplja zapadne zemlje i globalni jug, koji su izbjegavali sankcije Rusiji, rekao je za MEE Abdullah Baabood, nerezidentni naučnik u Malcolm H. Kerr Carnegie Middle East Center.

“Ovo je u skladu s novom vizijom Mohammeda bin Salmana, njegovim strateškim ciljem i ambicijama da Saudijska Arabija bude regionalni lider i važan globalni igrač”, rekao je Baabood.

Kao i mnogi na globalnom jugu, Saudijska Arabija je izbjegla da "skrati svoje uravnotežene pozicije [o ratu u Ukrajini] i svoju stratešku autonomiju" kao rezultat pritiska Zapada, dodao je.

“MBS vidi da bi Saudijska Arabija mogla imati koristi od promjenjive dinamike svjetskog poretka i uspona Kine i drugih globalnih sila kako bi ponovo kalibrirala odnose kraljevstva sa SAD-om i dobila više terena za strateško balansiranje i više prostora za manevar”, rekao je Baabood.

Za ministra investicija Saudijske Arabije, Khalida Al-Faliha, pojavio se novi, multipolarni svijet, svijet kojim više ne dominira Zapad.

"Volimo vjerovati, i mislim da je to dokazano, da je kraljevstvo značajan dio ovog multipolarnog svijeta koji se pojavio. I mi ćemo igrati svoju ulogu, ne samo u razvoju naše vlastite ekonomije, već i u razvoju naše regionu", rekao je Falih u nedavnom intervjuu .

Saudijska prva vanjska politika

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky također želi podržati saudijsku mirovnu inicijativu, u pokušaju da privuče saveznike u bilo kakvo buduće konačno rješenje.

Možda je slika koja najbolje oslikava novu političku viziju Rijada nastala kada je u junu Zelenski, na poziv Mohameda bin Salmana, održao iznenadni govor na samitu Arapske lige, jer je sirijski predsjednik Bashar al-Assad, uvjereni ruski saveznik, bio koju je Saudijska Arabija vratila u regionalno okrilje nakon skoro jedne decenije.

Optika je bila laka za tumačenje: Saudijska Arabija rado pruža platformu za različite vizije globalne moći, ali će na kraju birati i jedno i drugo.

Iako slični mirovni pregovori u Kopenhagenu nisu dali bilo kakve vidljive rezultate, Saudijska Arabija može tvrditi da održava diplomatski zamah u pronalaženju mirnog ishoda sukoba, dok se štiti od kritika da je previše blisko povezana s Rusijom.

„Čini se da su razgovori više o koordinaciji globalnog konsenzusa o općim parametrima za moguće rješenje koje bi bilo prihvatljivo za Ukrajinu“, rekao je Yonatan Touval, analitičar Izraelskog instituta za regionalnu vanjsku politiku (Mitvim).

“Za Mohammeda bin Salmana, sadržaj razgovora je manje važan od pokroviteljstva – to jest, njegov diplomatski stav kao posrednika dobre volje u mirovnim pregovorima koji uključuju sukob koji je podvukao i naglasio veliki globalni razdor.”

Postoje i znaci da je 37-godišnji prestolonasljednik akutno svjestan da regionalni sukobi, poput Jemena, i diplomatske prepirke sa važnim regionalnim igračima nisu dobro poslužile kraljevstvu.

"U ovom kontekstu, važno je napomenuti da je Rijad popravljao svoje odonose i sa Dohom i sa Ankarom, iako je nastojao da ih ponovi i na kraju nadmaši," rekao je Touval. Otuda i odmrzavanje odnosa sa Teheranom.

Iako pregovori o Ukrajini u Džedi sigurno doprinose ispunjavanju nekih od ovih ciljeva, "u ovoj fazi nije jasno koliko će njihovi napori biti efikasni", rekla je za MEE Anna Jacobs, viši analitičar zaljeva u Međunarodnoj kriznoj grupi.

“Saudijska Arabija diverzificira svoje političke i ekonomske odnose s globalnim silama, u skladu sa realnošću sve više multipolarnog svjetskog poretka. Ali čak i dok Saudijska Arabija povećava veze s Kinom i Rusijom, SAD će ostati njihov primarni sigurnosni partner u doglednoj budućnosti.”