“Prođoh danas automobilom pored pravoslavne crkve u Pofalićima i vidim puno građana u dvorištu crkve. Pomislih da je neka svadba jer pod bijelim tendama mnogo stolova sa obiljem hrane.

Kasnije saznadoh da je Milorad Dodik bio prisutan u ulozi kuma slave Svetog Hrama Preobraženja Gospodskog.

Istoga dana saznadoh da je njegov savjetnik Milan Tegeltija na društvenim mrežama gradirao srbe na one koji to stvarno jesu jer pripadaju političkom narodu i one koji to nisu jer predstavljaju sarajevski dekor.

Ne vrijedi polemisati sa Milanom jer moju BiH i moju politiku on ne razumije. Ali želim ga upoznati da je ta ista crkva u Pofalićima tokom opsade Sarajeva bila dva puta oštećena. Prvi put granatama ispaljenih sa položaja "političkog naroda" čiju politiku on zagovara a drugi put opljačkana od kriminalnih pojedinaca. Milan Tegeltija i njemu slični trebaju znati da su ratno Predsjedništvo RBiH i Haris Silajdžić kao predsjednik Vlade brzo reagovali organizirajući saniranje oštećenja na crkvi. Milan i njemu slični također trebaju znati da su državni organi RBiH, tokom opsade, povremeno , u skladu sa bezbjedonosnim procjenama, organizirali čuvanje pravoslavnih i katoličkih crkvi. Eto , moj Milane, tu je velika razlika između moje države i moje politike i one politike koju ti zagovaraš. 

A možda i griješim. Zato bi bilo dobro da nas upoznaš kakvu su sudbinu doživjeli islamski i katolički vjerski objekti na prostoru koju kontroliše politika kojoj pripadaš i da li ih je taj tvoj " politički narod" čuvao ili nije.

A države BiH će biti. Nemoj se sekirati Milane”, napisao je na dvojoj Facebook stranici Miro Lazović, predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme Agresije.

TEGELTIJA: VAŠA POLITIKA JE POLITIKA ALIJE IZETBEGOVIĆA

“Gospodine Lazoviću, poštujući Vaše godine a s obzirom da ste od mene tražili odgovore, nalazim pristojnim da Vam odgovorim.

Dakle, ono što nazivate Vaša BIH i Vaša politika ustvari je politika i BIH Alije Izetbegovića i SDA sa kojim ste dijelili i dijelite viziju BIH i u kojoj ste aktivno i u toku rata učestvovali.

Ta Vaša BIH i Vaša politika redukovala je i degradirala Srbe kao konstitutivni narod u FBIH na 2% stanovništva u FBIH i ulogu dekora Sarajevske političke scene, bez ikakvog stvarnog uticaja političkom životu FBIH. Kada kažem na ulogu dekora, nemam namjeru da bilo koga vrijeđam u njegovom ličnom kapacitetu nego govorim o objektivnom značaju Srba u FBIH. I tu nije kraj, Vaša BIH i Vaša politika pretendira da takvo stanje preslika i na nivo cijele BIH.

Srbi kao politički faktor i narod u BIH su tu otkad se Bosna prvi put u istoriji spominje kao srpska zemlja (10. Vijek - O upravljanju Carstvom - Vizantisjki var Konstantin VII Porfirogenet).

Vaša politika u svom kontinuitetu (Kako rekoh kompatibilna sa politikom Alije Izetbegovića i SDA) dovela je Srbe u Dijelu BIH u kojem ste politički djelovali u najgoru poziciju u viševjekovnoj istoriji Srba u BIH.

Ta politika prouzrokovala je da danas u Sarajevu, gradu kojim se ponosite praktično nema Srba, iako su ga Srbi u velikoj mjeri izgradili i napravili gradom, uključujući i Srpsku Pravoslavnu Crkvu o kojoj govorite. U istom tom gradu oduzeti su Crkveni posjedi bez namjere da se vrate.

Gospodine Lazoviću Crkve nisu objekti, Crkva su ljudi i to se zove Živa Crkva, a to je u FBIH a posebno u Sarajevu kada je u pitanju Živa Crkva ostalo tek u tragovima.

Zato nemojte govoriti o Crkvi samo kao o objektima i s tim se hvaliti, jer Vaša politika dovela je Živu Crkvu skoro do granice potpunog nestanka u Sarajevu.

Vi imate svako pravo na političko djelovanje u skladu sa vlastitim ubjeđenjima, ali sebe predstavljati kao predstavnika Srba je licemjerno jer Vi to niste, Vi predstavljate kategoriju koja se u BiH smatra Bosancima a kojih u BiH ima tek 1-2 % ukupnog stanovništva. Svi drugi su jasno opredeljeni kao predstavnici jednog od konstitutivnih naroda u BIH.

I za kraj, da odgovorim na pitanje o srušenim vjerskim objektima tokom rata u Republici Srpskoj. Za to nemam nikakvo razumjevanje niti opravdanje, to ke nešto što se nikad nije smjelo dogoditi i zato nemojte od mene tražiti da opravdavam takve postupke koji su rezultat ratnog ludila”, napisao je Tegeltija, koji je, otkako je smijenjen s mjesta predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, postao “jastreb” srpske politike u Bosni i Hercegovini čije se objave često mogu svrstati pod šovinizam.