Kada miševi oboljeli od Alzheimerove bolesti udišu mentu, njihove se kognitivne sposobnosti poboljšavaju, pokazala je nedavna studija. Čini se da određeno hemijsko jedinjenje može zaustaviti neka oštećenja nanijeta mozgu koja se obično povezuju s ovom bolešću.

Tim koji stoji iza ove studije kaže da bi se određeni mirisi mogli koristiti kao terapije za Alzheimerovu bolest. Ako možemo otkriti koji mirisi izazivaju koje reakcije mozga i imunološkog sistema, možemo ih iskoristiti za poboljšanje zdravlja.

“Fokusirali smo se na ulogu olfaktornog sistema u imunološkom i centralnom nervnom sistemu i potvrdili smo da je mentol imunostimulirajući miris na životinjskim modelima”, kaže imunolog Juan José Lasarte iz Centra za primijenjena medicinska istraživanja (CIMA) u Španiji.

“Primijetili smo da je kratka izloženost ovoj tvari tokom šest mjeseci spriječila kognitivni pad kod miševa s Alzheimerom i, što je najzanimljivije, poboljšala kognitivne sposobnosti zdravih mladih miševa.”

Nakon što su prethodno uočili da inhalacija mentola podstiče imuni odgovor miševa, tim je pokazao da može poboljšati i kognitivne sposobnosti životinja, što je uočeno u nizu praktičnih testova u laboratoriji.

Kod miševa s Alzheimerom uzimanje mentola tokom šestomjesečnog perioda bilo je dovoljno da zaustavi pogoršanje kognitivnih i memorijskih sposobnosti miševa. Osim toga, čini se da je mentol potisnuo IL-1β protein nazad na sigurne nivoe u mozgu.

Kada su istraživači umjetno smanjili broj T-regulatornih (Treg) ćelija – za koje je poznato da pomažu u održavanju imunološkog sistema – uočeni su neki od istih efekata, otvarajući mogući put kojim bi budući tretmani mogli ići.

“I izloženost mentolu i blokada T-ćelija uzrokovali su smanjenje IL-1β, proteina koji bi mogao biti iza kognitivnog pada uočenog na ovim modelima”, rekla je neuroznanstvenica Ana Garcia-Osta iz CIMA.

“Osim toga, specifična blokada ovog proteina lijekom koji se koristi u liječenju nekih autoimunih bolesti također je poboljšala kognitivni kapacitet zdravih miševa i miševa s Alzheimerom.”

Naučnici su već uspostavili brojne veze između mirisa i našeg imunološkog i nervnog sistema. Ove odnose teško je u potpunosti razumjeti, ali znamo da naš olfaktorni sistem može snažno utjecati na mozak. Određeni mirisi mogu izazvati određene reakcije u mozgu, što dovodi do hemijskih reakcija koje utječu na pamćenje, emocije i još mnogo toga.

Zaista, bolesti povezane s centralnim nervnim sistemom – kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i šizofrenija – često dolaze s gubitkom mirisa. Ovo novo istraživanje dodaje neke obećavajuće podatke, ali potrebno je mnogo više istraživanja kako za ljude, tako i za miševe.

“Ova studija važan je korak ka razumijevanju veze između imunološkog sistema, centralnog nervnog sistema i mirisa”, rekla je imunolog Noelia Casares iz CIMA.

“Rezultati sugeriraju da mirisi i imunomodulatori mogu igrati važnu ulogu u prevenciji i liječenju Alzheimerove bolesti i drugih bolesti povezanih s centralnim nervnim sistemom.”

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Immunology, jednom od najrelevantnijih svjetskih časopisa iz oblasti imunologije.