Društvo | 01.10.2022.

Svjetski dan kafe

Miris kahve - nadajmo se jedna od nagrada u boljem svijetu

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan kafe. Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka, uz koji većina ljudi započinje dan. Iako se "udomaćio" naziv kafa, ovaj napitak u Bosni i Hercegovini volimo zvati kahva. Bošnjačka književnost obiluje motivom kahve, valjda zato što nam je bosanska kahva toliko bitna. Bosanka kahva nije samo piće, ona je cijeli ritual, od pripremanja do ispijanja. Dževad Karahasan je to možda i najbolje opisao.

R.I.

Mnogi su dolazili i naručivali kahveh samo radi toga da gledaju Basurmedžidovog momka kako iz velike vreće kašikom vadi zelenkasta zrna, pažljivo odmjeravajući količinu, stavlja ih u posudu od finog tankog lima, a onda tu posudu nadnosi nad stalno upaljeni plamen od nafte, kakav Zarduštovi sljedbenici imaju u svojim hramovima, i drži je nad plamenom da bi se zrna zagrijala.

Momak je treskao posudu, oštrim pokretima je pomjerao gore-dolje i lijevo-desno, a iz nje se širio čudesan miris s kojim se ne da usporediti ništa poznato. Ponekad bi kašikom promiješao zrna, koja su već dobila tamnosmeđu, gotovo crnu boju, a tada bi se miris još pojačao. Kad mu se učini da su zrna dovoljno popržena jer su gotovo izgubila težinu, momak je išao do Basurmedžida, noseći mu zrna na pregled. A on je sjedio na niskom podiju u vrhu prostorije, težak i krupan, s velikim stomakom i sporim pokretima, uglavnom šutljiv i preko svake mjere glasan kad progovori, sve u svemu – već pravi ozbiljan gospodin.

Basurmedžid bi tada istresao zrna na dlan, bacajući ih uvis da ga ne bi opekla, omirisao ih i pažljivo razgledao, onako potamnjela, a onda bi kratkim pokretom glave odobrio momku da nastavi i vratio zrna u posudu, koju je ovaj sve vrijeme držao u ispruženoj ruci. Nakon što bi dobio dobrenje, momak se vraćao u prednji dio lokala, istresao zrna u granitnu stupu i počinjao ih sitniti, udarajući ih i meljući granitnim tučkom. Prah nastao mljevenjem zrna istresao bi u malu bakrenu posudu, malo zagrijao na onom plamenu na kojem je ranije pržio zrna, a onda prelivao vrelom vodom.

Čitavu prostoriju i sve prisutne zapljusnuo bi pravi džennetski miris, nadajmo se jedna od nagrada koje u boljem svijetu čekaju na pravednike, dok se u bakrenoj zdjelici, koju je momak vratio na plamen, naglo dizala pjena koja je prijetila da prekipi. Gotovo nikad nije prekipjela, uvježbani momak je znao u zadnji čas skloniti zdjelu s plamena i dosuti vrelu vodu gotovo do samog ruba zdjele, ali su mnogi uvijek iznova napeto pratili njegovo poslovanje i pitali se hoće li se pjena preliti preko ruba zdjele ili neće. Valja priznati da su mnogi uživali u novom napitku, za koji se već odomaćilo ime kahva, a mnogi su ga pili, bez stvarnog užitka, jer su se uvjerili da prija stomaku, vraća snagu i osvježava. Ali u njegovom pripremanju, u ritualima koje je Basurmedžidov momak izvodio s vidnim užitkom, i u njegovoj igri, sigurno su uživali svi koji su dolazili ovamo.

Dževad Karahasan, Sjeme smrti, 2012.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Propalestinski protesti na univerzitetima u SAD-u traju uprkos policijskim intervencijama i hapšenjima

ZLOČIN NA DANAŠNJI DAN: Guernica, kraj i početak demokratije

Strava i užas: Zvaničnici Gaze sumnjaju u krađu organa iz tijela pronađenih u masovnim grobnicama

Ukrajina ima još samo šest mjeseci protiv Rusije