Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin optužio je francuskog fudbalera Karima Benzeme za, kako je kazao, "zloglasne veze s Muslimanskim bratstvom", islamskom organizacijom koju u Francuskoj smatraju terorističkom. Ove izjave dolaze usred sve veće kontroverze nakon tweeta Benzeme u kojem je izrazio podršku stanovnicima Pojasa Gaze usred sukoba između Izraela i Palestine.

Muslimansko bratstvo, jedna od najstarijih i najvećih islamističkih organizacija u arapskom i muslimanskom svijetu, ima široku mrežu pristalica i članova koja se proteže od Egipta do drugih zemalja. Darmaninova optužba sugerira moguću povezanost Benzeme s ovom organizacijom koja je izazvala buru u Francuskoj.

Tweet Benzeme u znak podrške stanovnicima Gaze izazvao je niz odgovora i kritika na društvenim mrežama, uključujući žestoku razmjenu s bivšim izraelskim fudbalerom Duduom Aouateom. Aouate je odgovorio na Benzeminu poruku uvredama na pet jezika, što je pokrenulo javnu raspravu koja je istaknula osjetljivost oko pitanja vezanih uz sukob između Izraela i Palestine.