Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je da su kosovske bezbjedonosne institucije uspjele da spriječe planirani teroristički napad na Kosovo. Ministar Svecla je na vanrednoj konferenciji za novinare u Južnoj Mitrovici rekao da će narednih dana zahtijevati da se organizacije "Severna brigada" i "Civilna zaštita" proglase terorističkim organizacijama "kako bi borba protiv njih bila još efikasnija".

On je rekao da su u petak u zaplijenjenom vozilu punom naoružanja bili znakovi sa simbolima ilegalne kriminalno-terorističke formacije "Severna brigada", obilježja ruskih jedinica i radioveza sličnih onima zaplijenjenim iz kancelarije Aleksandra Filipovića, bivšeg funkcionera Kosovske policije, kojeg je odlikovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar Svecla je rekao da su kosovske vlasti na oko 100 metara od opštine Zvečan, na sjeveru Kosova, identifikovale vozilo beogradskih registarskih oznaka, u kojem su otkrivene velike količine oružja. Kako je istakao, u vozilu su našli eksplozivne naprave, zolje, automatsko oružje, značajnu količinu municije, šok bombe, vojne uniforme i torbe.

"Ova sredstva su bila namijenjena izvođenju terorističkih napada na građane i institucije Republike Kosovo. Sve ovo je još jedan dokaz da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić preko ovakvih grupa i organizacija namjerava da destabilizuje našu zemlju", naglasio je Svesla.

Ministar policije je rekao da je vozilo beogradskih registarskih oznaka u ovom slučaju identifikovano kao vlasništvo javnog državnog preduzeća Srbije, tačnije Akcionarskog društva "Železnice Srbije".

Svecla je pozvao zvanični Beograd da odustane od pokušaja eskalacije na Kosovu, ali i međunarodnu zajednicu da reaguje na postupke Srbije.

"Pozivamo zvanični Beograd da se povuče od ovih zločinačkih, a sada terorističkih akata i da zaustavi pokušaje i želju za eskalacijom situacije u našoj zemlji. Pozivamo i međunarodni faktor da oštro reaguje na ove događaje i osudi nasilno i terorističko ponašanje Srbije prema Kosovu. Pozivamo građane Kosova, svih nacionalnosti, da budu informisani zvaničnim kanalima komunikacije državnih institucija i da ne nasjedaju na dezinformacije", rekao je Svecla.