"Današnje ponašanje bošnjačkog vodstva u Bosni i Hercegovini preuzelo je obrazac Slobodana Miloševića, njihovog krvnika, iz 1990. godine", rekao je Milanović u izjavi za medije tokom posjete Ustanovi za sveobuhvatnu skrb Tigrovi u Rakitju. 

Tim se referirao na televizijski nastup predsjednika Hrvatske republikanske stranke Slavena Raguža na Federalnoj televiziji u srijedu u kojem je bošnjačkim predstavnicima citirao riječi bivšeg srbijanskog predsjednika devedesetih godina o političkom sistemu koji se ne bazira na nacionalističkom predznaku, s čim su se bošnjački sudionici emisije složili. 

"Ulovio ih je kao zadnje somove, to vam je to", rekao je Milanović u petak, ponovivši kako građansko uređenje Hrvatskoj susjednoj zemlji nije opcija. 

"Ne samo da to nije moguće nego nije ni u interesu Hrvatske", kazao je predsjednik Milanović, dodajući kako on "pokušava pronaći rješenja da se Hrvate ne maltretira kao što su to beogradska 'čaršija' i Milošević radili nekoj drugoj manjini". 

Svoj 'glasan' pristup političkoj situaciji u BiH, u kojoj traju pregovori o Izbornom zakonu koji bi se trebao reformirati "kako bošnjački glasači ne bi opet birali hrvatske političke predstavnike", ocijenio je "jedinim načinom". 

"Ne ide drugačije nego glasno", rekao je predsjednik o svom političkom pristupu koji često nailazi na kritike političara u BiH.  

"Ja se time nažalost bavim svaki dan, a (hrvatski premijer Andrej) Plenković se bavi lobiranjem u Bruxellesu i rješavanjem globalnih konflikata na ruskoj ploči. Samo naprijed s tim", dodao je. 

Klimavci i kukavice

Milanović smatra kako je pitanje BiH hrvatskoj vladi "nekakva rubna gnjavaža", pa je kritizirao njezin pristup tom problemu. 

"Ova hrvatska diplomatija je naprosto šačica klimavaca i kukavica i ljudi koji su Hrvatskoj na sramotu", istakao je, naglasivši da misli na vrh, a ne o "cijeloj službi", prenosi Hina.