Ahmet Ahmedi (22) je prije dvije i po godine došao u Bosnu i Hercegovinu. Kako je kazao, gdje god da dođu imaju probleme i nailaze na prepreke da pređu granicu.

"Dolazim iz Afganistana. Želim u Njemačku ili Francusku. U Afganistanu nema života, sada pogotovo. Tamo je samo rat, talibani i ISIS. Ne želimo politiku, želimo novi normalan život. Želimo porodicu", poručio je Ahmedi.

Ovaj mladić sam je na putu ka zapadnoj Evropi. Cijela porodica mu je u Afganistanu.

"Ne želimo više rat. Ovdje nam svi pomažu i oni nisu naš problem. Samo želimo dalje", dodao je Ahmedi.

Yusuf Arheim iz Maroka jedan je od maloljetnika bez pratnje koji se nalaze u kampu Miral. Ima samo 16 godina.

"Sam sam ovdje, porodica mi je u Maroku. Želim doći do Velike Britanije. Ne volim Evropsku uniju i njihova pravila. Čekam ljeto pa da idem dalje", rekao je Yusuf.
Ovaj maloljetnik želi novi, bolji život.

"Želim posao, želim putovati svijetom. U Maroku sam završio dva razreda srednje škole. Želim nastaviti školovanje", ispričao je Yusuf.

Trenutno se u Krajini nalazi oko 2.000 migranata. Broj se mijenja iz dana u dan, jer mnogo je onih koji dolaze i odlaze. Uz približno njih 600 smještenih u kampu Lipa, koji je pod kontrolom državne Službe za poslove sa strancima, oko 400 ih je u kampu Miral. Ostatak migranata nalazi se na drugim područjima, što na otvorenom, što po napuštenim objektima.