Microsoft je u prošlom kvartalu zabilježio najveći rast profita u više od dvije godine jer je zbog potreba razvoja umjetne inteligencije porasla potražnja za tehnologijom „oblaka“ (cloud).  Neto prihod Microsofta porastao je 33% na 21,9 milijardi dolara u tri mjeseca do decembra. To je najveća kvartalna ekspanzija ove tehnološke kompanije od 2021. godine.

Microsoft od prošle godine ozbiljno napreduje na IT tržištu. Investitori očekuju da će njihovi novi proizvodi za potrebe umjetne inteligencije transformirati industriju, te da bi  Microsoft zbog toga mogao prestići Apple i postati  kompanija s najvećom tržišnom vrijednošću na svijetu. Prošle se sedmice također popeo iznad 3 biliona dolara tržišne kapitalizacije, postavši tek druga kompanija nakon Applea koja je dostigla tu vrijednost.

"Sve veći broj dokaza jasno pokazuje ulogu koju će AI igrati u transformaciji rada", rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, govoreći o njihovom profitu.

Posljednji Microsoftovi rezultati pojavili su se u sedmici kada su kvartalne izvještaje o poslovanju izvještaja najvećih tehnoloških kompanija u vrijeme kada su cijene dionica u industriji skočile. Google-ova matična kompanija Alphabet objavila je kako je njihov prihod porastao za više od 13% u posljednjem tromjesečju, potaknut oporavkom u svom osnovnom poslovanju prodaje reklama, ali rast oglasa nije udovoljio procjenama analitičara, što je dovelo do pada njegovih dionica već nakon nekoliko sati.

Dionice Microsofta porasle su za gotovo 70% u posljednjih 12 mjeseci, dok je tehnološki Nasdaq Composite Index porastao za manje od 40%.

Posao kompanije Azure u „oblaku“ porastao je za 30%, nadmašivši procjene analitičara od 27%. Iza te potražnje stoji kontinuirano interesiranje za „cloud“ AI usluge na koje se Microsoft oslanja u sklopu svog partnerstva sa Open AI, koji radi platformu ChatGPT. Microsoft je rekao da šest postotnih poena rasta Azurea potiče od potražnje za umjetnom inteligencijom. To je udvostručilo količinu koju je AI doprinio Azureu u prethodnom kvartalu.

Google i Microsoft žestoki su rivali u novoj generativnoj umjetnoj inteligenciji i investitori žele da znaju kako ta nova tehnologija utječe na njihova poslovanja. Finansijska direktorica Googlea Ruth Porat rekla je da umjetna inteligencija sve više doprinosi rastu u odjelu oblaka, ne dajući konkretne finansijske brojke.

Microsoft je u utorak saopćio da je prihod za drugo fiskalno tromjesečje iznosio 62 milijarde dolara, što je 18 posto više u odnosu na godinu ranije i iznad procjena analitičara, koji su najavljivali rast od 16 posto. Kvartalna zarada kompanije Redmond, Washington, uključuje rezultate od proizvođača video igara Activision Blizzard, koji je Microsoft kupio krajem kvartala. Njihova prodaja podigla je ukupni prihod za četiri procentna poena.

Microsoft je jedan od prvih tehnoloških titana koji je objavio kvartalne rezultate. Poput mnogih u tehnološkoj industriji, morali su se suočiti sa naglim usporavanjem i smanjiti troškove osoblja i druge troškove nakon godina visokog rasta kada je pandemija promijenila posao i život na internetu.

Prošle godine, kompanija je prošla kroz period značajnih otpuštanja, smanjujući broj zaposlenih koji je narastao tokom pandemije Covid-19. Slabljenje se nastavilo i u 2024. godini, a kompanije kao što su Google i Salesforce i dalje otpuštaju zaposlene – iako daleko manje dramatično nego godinu dana ranije. Microsoft je otpustio 1.900 zaposlenih, onih koji su za njih radili video igre, nakon što je završio akviziciju Activisiona.

Osim usluga u oblaku koje pruža Azure, motori koji stoje iza Microsoftove AI strategije su serija softverskih pomoćnika AI pod nazivom Copilot, pokretana istom tehnologijom koja stoji iza ChatGPT-a. Krajem prošle godine, Microsoft je predstavio Copilot za svoj popularni softverski paket na radnom mjestu Microsoft 365, koji sadrži aplikacije kao što su Word, Excel i Teams.

Analitičari su optimistični da će se kompanije prijaviti za Copilot, koji može obavljati zadatke kao što su sumiranje transkripata video poziva i generiranje e-poruka, a nadogradnje koje pokreće AI postat će značajan novi izvor prihoda.

Za svoj treći kvartal, Microsoft predviđa da će ukupna prodaja iznositi između 60 milijardi i 61 milijardu dolara, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Nisu svi Microsoftovi AI alati bili hit. Njegovo prvo izdanje, chatbot sa vještačkom inteligencijom za svoj pretraživač Bing koji je najavljen prije skoro godinu dana, nije uspio napraviti nikakav prodor u sferi pretraživača, gdje Google suvereno vlada.