“Merck” je dao besplatnu licencu za svoju obećavajuću pilulu protiv Covida-19 neprofitnoj organizaciji koju podržavaju Ujedinjeni narodi kako bi omogućio jeftinu proizvodnju i prodaju lijeka u najsiromašnijim zemljama, ondje gdje distribucija vakcina protiv virusa teče izuzetno sporo.

Sporazum s “Medicines Patent Pool”, organizacijom koja radi na tome da medicinski tretman i tehnologije budu globalno dostupni, omogućit će kompanijama u 105 zemalja, uglavnom u Africi i Aziji, da podlicenciraju formulu za antivirusnu pilulu, nazvanu Molnupiravir i pokrenu njenu proizvodnju.

“Merck” je ovog mjeseca izvijestio da je lijek prepolovio stopu hospitalizacija i smrtnih slučajeva kod visokorizičnih pacijenata s Covidom u velikom kliničkom ispitivanju. Imućne nacije, uključujući Sjedinjene Američke Države, požurile su da pregovaraju o kupovini lijeka čak i prije nego što su ga regulatori odobrili izazivajući time zabrinutost da će siromašnim zemljama biti onemogućen ili otežan pristup lijeku, kao što je to bio slučaj s vakcinama.

Zagovornici pristupa liječenju pozdravili su novi dogovor, koji je objavljen u srijedu ujutro, nazvavši ga neobičnim korakom za ovu veliku zapadnu farmaceutsku kompaniju.

“Ovo će biti važna zaštita za ljude u zemljama u kojima živi više od polovine svjetske populacije”, rekao je James Love, koji vodi “Knowledge Ecology International”, neprofitnu istraživačku organizaciju.

“Ovo je prva transparentna javna zdravstvena licenca za lijek protiv Covida i, što je zaista važno, to je nešto što bi se moglo koristiti izvan bolnica, a što će potencijalno biti vrlo jeftino”, rekao je Charles Gore, direktor “Medicines Patent Poola”.

“Nadajmo se da će ovo mnogo olakšati stvari, da ljudi ne moraju završavati u bolnicama i da se smanji smrtnosti u zemljama s niskim i srednjim prihodima”, dodao je.

Gore je rekao da se više od pedeset kompanija, iz svih dijelova svijeta u razvoju, već obratilo organizaciji za dobijanje podlicence. “S naučne tačke gledišta, industrija je uradila zaista briljantan posao – prvo, osiguravajući vakcine, a sada i liječenje. Ali pristupačnost tome je problematična.”

I “Pfizer” ima Covid antivirusnu pilulu u posljednjoj fazi ispitivanja, a Gore je rekao da je kompanija također u pregovorima s fondom “Medicines Patent Pool”.

Molnupiravir su zajednički razvili “Merck” i “Ridgeback Biotherapeutics” iz Majamija, na osnovu molekule prvi put proučavane na Univerzitetu Emory u Atlanti. Sve tri organizacije sada su strane u ovom dogovoru, koji neće zahtijevati naknadu od bilo koje kompanije za podlicenciranje.

“Merck” je dostavio svoje podatke o kliničkom ispitivanju Upravi za hranu i lijekove (FDA) tražeći odobrenje za hitnu upotrebu. Odluka bi mogla biti donesena početkom decembra. Regulatorne agencije u drugim zemljama, koje proizvode svoje verzije Molnupiravira, morat će izdati svoje saglasnosti.

Stephen Saad, izvršni direktor Aspen Pharmacarea u Južnoj Africi, rekao je da se njegova kompanija sprema podnijeti zahtjev za licencu za proizvodnju Molnupiravira, kojeg će potom distribuirati širom Afrike. Rekao je da vjeruje da Aspen može napraviti lijek za oko 20 dolara po dozi. Američka vlada ima sporazum o kupovini 1,7 miliona doza lijeka, dok ne dobije odobrenje od strane FDA. Ugovor ima dogovorenu cijenu od 712 dolara po dozi.

Gore je rekao da su mu neki na terenu rekli da bi generička verzija Molnupiravira mogla biti profitabilno proizvedena za samo osam dolara po dozi.

Prema ugovoru o licenciranju, “Merck” će nastaviti proizvoditi lijek i prodavati ga po znatno višim cijenama u bogatim zemljama i mnogim zemljama sa srednjim prihodima.

“Merck” je već poduzeo korake za licenciranja osam velikih indijskih proizvođača lijekova za proizvodnju generičkih verzija Molnupiravira i sada čeka odobrenje. Ali kompanija se plašila da proizvodnja u samo jednoj regiji neće biti dovoljna da osigura brz pristup lijeku širom svijeta u razvoju, rekla je Jenelle Krishnamoorthy, potpredsjednica “Mercka”.

Stoga je kompanija bila uključena i u pregovore s “Medicines Patent Poolom”, koji ima veliko iskustvo u radu s mrežom globalnih proizvođača lijekova koji mogu ispuniti standarde visokog kvaliteta.

“Znali smo da moramo raditi brže, raditi stvari koje ranije nismo radili. Morali smo biti efikasniji“, rekla je Krishnamoorthy.

Licence koje je “Merck” izdao indijskim proizvođačima generičkih lijekova ograničavaju prodaju zemljama u razvoju i isključuju većinu onih sa srednjim dohotkom, kao što su Kina i Rusija – država u kojoj trenutno bijesni epidemije – povećavajući mogućnost da građani ovih zemalja, koje često imaju slabe zdravstveni sistemi, neće imati pristup lijeku.

Sporazum o proizvodnji Molnupiravira isključuje i većinu nacija u Latinskoj Americi, rekao je gospodin Love.

“Šta ćete učiniti za zemlje poput Čilea ili Kolumbije, Tajlanda ili Meksika?” pitao je. “Nema ih na spisku.”

(Izvor: The New York Times)