Evropski mediji pažljivo prate svaki njegov korak zbog veličine njegovog medijskog carstva ali i vijesti koje emitira kako bi zadovoljio ukus desničarskih glasača. Njegovi protivnici takođe zbog metoda kojima je višestruko povećao svoje bogatstvo koje je naraslo na 12,2 milijarde dolara.

Nadimak Vincenta Bolloréa je "francuski Murdoch", aluzija na australijskog tajkuna Ruperta Murdocha, koji je naslijedio novine u dobi od 22 godine nakon smrti svog oca i izgradio izdavačku kompaniju nakon što je bio ratni reporter. S 91 godinom Murdoch ima neto vrijednost od 18,5 milijardi dolara.

Ako se zamah zadnjih godina nastavi, Bolloré bi srednjoročno mogao nadmašiti Murdochova postignuća. Njegovo holding preduzeće, Bolloré SE, veliki je konglomerat vrijedan 20 milijardi eura koji učinkovito kontrolira medijskog diva Vivendi, sa svojom filmskom i televizijskom firmom Canal+, kanalom vijesti CNews i Hachetteom, trećim najvećim svjetskim izdavačem.

Trenutačni fokus im je kupovina dionica u solidnim medijskim firmama0 kako bi povećao svoju moć u stvaranju vijesti, časopisa, televizije koja se plaća, kina, igara i multimedijskog sadržaja.

Početkom 2022. Bolloré je preuzeo 9,9% španske grupe Prisa, a nekoliko dana kasnije zatražio je povećanje svog udjela na 29,9%. Ali šest mjeseci kasnije odustao je od pokušaja bez daljnjih objašnjenja. List El Español izvijestio je da su izvori bliski konglomeratu kazali da operacija nije mogla biti izvedena zbog "nesporazuma" s vladom Pedra Sáncheza.

Bolloré je u Francuskoj poznat kao okorjeli biznismen koji često dobije ono što želi. Takođe se vjeruje da su se njegove odluke o kupnji medija temeljile na ispravnim poslovnim pokazateljima. Ali neki analitičari sada vide njegovu motivaciju kao nametanje konzervativne ideološke agende.

"Dok je Rupert Murdoch uvijek prepoznavao da slijedi ideološke ciljeve uz poslovne, Bolloré je poznat kao katolik, konzervativac, ali nije bio uključen u ideološku borbu", rekao je Alain Minc, Bolloréov bivši poslovni savjetnik. Očito se njegov umjereni stav nedavno promijenio.

On objašnjava da je Bolloré oponašao Murdocha, koji je pokušao uzdrmati strukturu moći u svojoj rodnoj Australiji, miješajući se u predsjedničke izbore u aprilu koristeći svoj medijski stroj kako bi podržao ekstremno desničarskog i antiimigrantskog kandidata Erica Zemmoura.

U svojoj kampanji, Zemmour je veličao francusko katoličko naslijeđe i zastupao teoriju zavjere poznatu kao "Velika zamjena", koja sugerira da bijele kršćane u Francuskoj potiskuju muslimanski imigranti iz Afrike. Iako je Zemmour pao na četvrto mjesto, njegova stajališta ostala su živa u francuskim političkim razgovorima zahvaljujući izvještavanju uticajnih Bolloréovih medija.

Poput Murdochove News Corp., koja je desetljećima donosila svoje kulturne proizvode u više od 100 zemalja, Bolloré gomila imovinu koja može imati golem uticaj na tržištima izvan Francuske. Jedna od najvažnijih je Canal+, platforma slična Netflixu s 24 miliona pretplatnika u 40 zemalja. Uredništvo njihovih medija pokazuje aktivnu sklonost veličanju "Boga i domovine" i protivi se promoviranju homoseksualizma, pobačaja i islama.

Bolloré je bogat od rođenja. Njegova porodica posjedovala je tvornicu papira osnovanu u 19. stoljeću u gradu Ergue-Gaberic u Bretanji, na zapadnom rubu Francuske. Karijeru je započeo kao bankar i bio je povezan s Edmondom de Rothschildom prije nego što je preuzeo tvornicu 1980-ih.

Neki francuski mediji donijeli su priču o njegovom prvom poslovnom uspjehu. Pripovijeda da se u tvornici papira uglavnom proizvodio cigaretni papir, Biblije i vjerski materijal, no sedamdesetih se manje pušilo i manje se molilo. Tada je Bolloré “za dva franka“ kupio porodičnu firmu na rubu bankrota. Onda je otišao u tvornicu upoznati radnike i dao im ponudu koju nisu mogli odbiti." Ili će na ulicu ili da ostanu na poslu ali da im smanji plaću za petinu.

Bolloré je bio uključen u druge kontroverzne situacije kao što su optužbe za korupciju stranih agenata ili krivotvorenje dokumenata. List Le Monde je pisao da je Bolloré svoje carstvo izgradio na temelju finansijskih udara. Očekuje se da će Bolloré u budućnosti, iako u penziji, nastaviti djelovati kao savjetnik svojim sinovima, koji su ga naslijedili u poslovima u konjima ima finansijske i ideološke interese. "Nadam se da sam potaknuo svoje nasljednike da pokušaju obraniti francusku kulturu", rekao je Bolloré tokom jednog saslušanja u Senatu.