Učešće na javnom skupu su potvrdili Ramzija Gurdić (majka Srebrenice), Josef Weidenholzer (bivši član Evropskog parlamenta), Sevlid Hurtić (ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine), Alma Zadić (ministrica pravde Republike Austrije), Harald Troch (član državnog parlamenta Republike Austrije), Bedrana Ribo (članica državnog parlamenta Republike Austrije), Šaban Forić (ministar savjetnik Ambasade Bosne i Hercegovine u Austriji), Omar Al-Rawi (član parlamenta pokrajine Beč), Damir Saračević (predsjednik saveza „Consilium Bosniacum“) te drugi zvaničnici i osobe iz javnog života.

“Ovim skupom želimo dati naš doprinos u procesu aktivne izgradnje kulture sjećanja na Genocid u Srebrenici. Na ovaj način se zalažemo za mir, za pravdu i opće dobro, jer samo dobro može odagnati zlo, a trajni mir se može uspostaviti samo tamo gdje postoji pravičnost”, naglašava Damir Saračević, predsjednik Saveza „Consilium Bosniacum“.


Genocid u Srebrenici je ratni zločin počinjen u toku Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koji su sudovi UN-a klasificirali kao genocid prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida. U julu 1995. godine ubijeno je preko 8.370 Bošnjaka – uglavnom muškaraca i dječaka u dobi od 12 do 77 godina. Genocid je izvršen u nekoliko dana i na mnoštvu mjesta zločina u okolini Srebrenice. Počinioci su u masovne grobnice zakopali hiljade tijela. Višestruka prekopavanja u narednim sedmicama su trebala prekriti zločin.

Evropski parlament je 15. januara 2009. izglasao Rezoluciju o Srebrenici, dok je parlament Austrije na inicijativu saveza „Consilium Bosniacum“ 6. jula 2022. jednoglasno usvojio Rezoluciju o Genocidu u Srebrenici.