Dvije sedmice nakon snažnog zemljotresa koji je 8. septembra odnio gotovo 3000 života i razorio područje Visokog Atlasa, s epicentrom 80 kilometara južno od Marakeša, marokanski premijer Aziz Ajanuch posjetio je po prvi put najteže pogođeno područje zajedno s ostalim članovima svoje Vlade.

Nakon očite početne paralize, izvršna vlast Rabata je ubrzala planove za gradnju ili obnovu gotovo 60.000 oštećenih domova. Oko 2,8 miliona stanovnika, dvije trećine stanovništva provincija Visokog Atlasa, pogođeno je katastrofom. Međunarodni monetarni fond (MMF), koji se priprema održati svoju glavnu godišnju skupštinu slijedeće sedmice u Marakešu, dao je podršku Achanuchovim planovima najavivši prošlog četvrtka dodjelu zajma od 1,3 milijarde dolara (oko 1,23 milijarde eura) za rješavanje problema obnove u Maroku.

Kabinet je isprva bio oprezan, čekajući posjetu kralja Muhameda VI. 12. septembra osobama ozlijeđenima uzemljotresu koje se oporavljaju u bolnici u Marakešu. Ali stvari su ubrzane, sada je formirana Agencija za razvoj visokog atlasa, koja će centralizirati zadatke obnove kuća, infrastrukture te obrazovnih i zdravstvenih centara.

Nakon što su oslobodili pristup u više od 2900 gradova i sela pogođenih najintenzivnijim zemljotresom ikada zabilježenim u zemlji Magreba, vlasti su potvrdile da trećina pogođenih kuća, uglavnom ćerpičara, više nije za stanovanje.

Na sastanku kriznog kabineta kojim je predsjedavao kralj i koji je održan 20. septembra u Rabatu, Maroko je postavio temelje za program vrijedan 120 milijardi dirhama (oko 11 milijardi eura) namijenjen suočavanju s posljedicama zemljotresa. Projekat uključuje plan kompenzacije za smještaj u pet pokrajina koji će se kretati između 80.000 dirhama (7.300 eura) i 140.000 dirhama, ovisno o tome je li šteta djelimična ili potpuna.

Ova će pomoć biti dopunjena s 2500 dirhama (230 eura mjesečno) po porodici tokom jedne godine. Minimalna plaća u Maroku je oko 3000 dirhama mjesečno. Premijer Achanuch obećao je "upotrijebiti sva sredstva za brzu obnovu" štete od tokom svoje posjete pokrajini Al Haouz, gdje je zabilježena polovina smrtnih slučajeva i većina materijalne štete. Međutim, ekonomski učinak kataklizme još nije procijenjen, kao što je upozorio iskusni guverner Banke Maghreba (centralne banke), Abdelatif Juahri. koji je upravo preporučio Vladi “dubinsku analizu incidencije od zemljotresa”.

Na primjer, više od hiljadu škola u regiji Visokog Atlasa potpuno je ili djelimično oštećeno. U njima je učilo oko 60.000 učenika, od kojih je 10.000 premješteno u internate na sigurnim područjima, a ostali, najmlađi, pohađaju nastavu u privremenim učionicama postavljenim u šatorima i barakama.

MMF i Svjetska banka trebali su održati svoja godišnja zasjedanja 2020. u Marakešu, prva na afričkom kontinentu u 50 godina, ali su morala biti odgođena zbog pandemije. Posljedice zemljotresa isprva su prijetile preseljenjem foruma na drugo mjesto, sve dok odgovorni iz međunarodnih finansijskih organizacija nisu potvrdili sastanak obiju organizacija u marokanskom kraljevskom gradu.

Direktorica MMF-a, Cristalina Georgieva, najavila je prošlog četvrtka dugoročni kredit za Maroko, usmjeren na konsolidaciju otpornosti ekonomije i ublažavanje utjecaja klimatskih promjena. Cilj kredita od 1,23 milijarde eura je omogućiti zemlji da bude bolje pripremljena za suočavanje s eventualnim prirodnim katastrofama.