FIFA je Maroku dodijelila čast da bude domaćin predstojećeg Svjetskog klupskog prvenstva u februaru, jer proširuje turnir na izdanje od 32 tima 2025. godine.

Evropski prvak Real Madrid, prvak Južne Amerike Flamengo i Seattle Sounders, prvi pobjednik CONCACAF Lige prvaka iz Sjedinjenih Država, igrat će na tradicionalnom turniru za sedam ekipa od 1. do 11. februara.

Nakon inspirativnw trke Maroka do polufinala Svjetskog prvenstva u Kataru, ova zemlja će sada održati sljedeći globalni fudbalski događaj za šest sedmica, odlučilo je vladajuće vijeće FIFA-e.

To će biti jedno od posljednjih sedam timova za kontinentalne šampione s proširenim, mjesečnim turnirom koji se planira započeti 2025. godine.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je da je namjeravana promjena "da bude zaista poput Svjetskog prvenstva".

U Maroku bi Kazablanka trebalo da organizuje utakmice sa gradom koji će obezbediti dva tima u desetodnevnom takmičenju, u kojem učestvuju kontinentalni šampioni iz svake od šest konfederacija u svjetskom fudbalu.

Wydad je prošle sezone osvojio afričku Ligu šampiona i marokansku ligu. Mjesto koje FIFA rezerviše za domaćeg šampiona zemlje domaćina trebalo bi da se vrati na drugoplasiranog Raju. Oba tima su smještena u Kazablanki, gdje je stadion Mohammed V sa 67.000 mjesta vjerovatno mjesto održavanja nekih od osam utakmica Svjetskog klupskog prvenstva.

Maroko je bio i domaćin Svjetskih klupskih prvenstava 2013. i 2014. godine, koje su osvojili minhenski Bayern i Real Madrid.

Samo evropski i južnoamerički timovi osvojili su Svjetsko klupsko prvenstvo otkako je oživljeno u sadašnjem formatu 2005. godine.

FIFA već dugo želi da lansira proširenu verziju sa 24 ili 32 tima na turniru koji bi se igrao u junu.

Planirano inauguracijsko izdanje 2021. godine u Kini je otkazano zbog pandemije COVID-19, iako nije dogovoren format turnira niti potpisani emiteri ili sponzori.

Lansiranje je sada planirano 2025. godine, rekao je Infantino.

Domaćin bi mogao biti u Sjedinjenim Državama i poslužiti kao probni događaj za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koje se održava u SAD-u, Kanadi i Meksiku.