Grupe za ljudska prava i bivši zvaničnik Ujedinjenih naroda uputili su posljednji poziv međunarodnoj zajednici da iskoristi približavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu kako bi izvršio pritisak na Kinu da poboljša svoj status ljudskih prava, usred široko rasprostranjenog progona muslimanskih Ujgura, Tibetanaca, Hongkonžana i drugih grupa.

Hiljade sportista, zvaničnika i diplomata iz cijelog sveta prisustvovaće igrama koje se održavaju od 4. do 20. februara.

Amnesty International sa sjedištem u Londonu rekao je da zemlje koje šalju delegacije u Peking moraju iskoristiti Olimpijske igre, kao i Paraolimpijske igre od 4. do 13. marta, kako bi zahtijevale da Kina bolje tretira manjinske grupe.

"Ne smije se dozvoliti da Zimske olimpijske igre u Pekingu prođu kao puka prilika za sportsko pranje kineskih vlasti, a međunarodna zajednica ne smije postati saučesnik u propagandnoj vježbi", rekao je Alkan Akad, istraživač Amnestyja za Kinu.

“Igre ne bi trebale biti korištene kao odvraćanje pažnje od užasnog stanja ljudskih prava u Kini. Naprotiv, oni bi trebali biti prilika da se izvrši pritisak na Kinu da se pozabavi ovim pitanjima”, rekao je Akad.

Kineska vlada se obavezala da će poštovati slobodu medija, radnička prava i mirne demonstracije tokom Olimpijade. Ali ne postoje dokazi da je do toga došlo, rekao je Amnesty.

“Pravo na slobodu izražavanja sistematski se krši u Kini. Zato je od vitalnog značaja da MOK i različiti nacionalni olimpijski komiteti na Igrama adekvatno poštuju želje sportista i sportskih zvaničnika da govore o ljudskim pravima, uključujući i pitanja koja vlasti smatraju 'osjetljivima'”, rekao je Akad.

Njegova grupa je pozvala na oslobađanje pet zatočenih kineskih aktivista: ujgurskog profesora Ilhama Tohtija, građanskog novinara Zhang Zhana, aktiviste za radnička prava Li Qiaochua, advokata za ljudska prava Gao Zhisheng i tibetanskog blogera Rinchen Tsultrim.

"Ako kineska vlada želi da iskoristi Olimpijske igre kao izlog za svoju zemlju, trebalo bi da počne sa oslobađanjem svih onih koji su procesuirani ili pritvoreni isključivo zbog mirnog ostvarivanja svojih ljudskih prava", rekao je Akad.

Koalicija sa više od 250 grupa civilnog društva koje predstavljaju Tibetance, Ujgure, Hongkonge, Kineze, Južne Mongole, Tajvance i druge zajednice poslala je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu, tražeći od njega da ne prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. UN, Sjedinjene Američke Države i zakonodavna tijela nekoliko zapadnih zemalja proglasili su da kineska sistematska represija nad 12 miliona Ujgura i drugih turskih manjina koji žive u Xinjiangu predstavlja genocid i zločine i čovječnost.

„Nije samo šokantno da je generalni sekretar voljan da prisustvuje Pekingu 2022. kada se vrši genocid nad Ujgurima i drugim muslimanima, već je i nespojivo sa osnovnim principima UN-a“, navodi se u saopćenju.

"Njegov nastup na Zimskim olimpijskim igrama neće biti samo udarac u zube svim braniteljima ljudskih prava koji žive pod kineskom vlašću, već će potkopati visoko cijenjene forume Ujedinjenih naroda", rekla je. Nekoliko zemalja, uključujući SAD, najavilo je diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu. Kelley Currie, bivša američka ambasadaorka za globalna ženska pitanja i predstavnica SAD-a u Komisiji UN-a za status žena, rekla je za RFA da su korporativni sponzori Olimpijskih igara i MOK napravili izuzetak za Kinu jer nisu vršili pritisak na zemlja da se pozabavi pitanjima prava.

“Oni govore o pravima žena i rodnim pitanjima i drugim pitanjima ljudskih prava”, rekla je. “Oni imaju sve ove principe koji su na njihovoj web stranici, ali kada je u pitanju Kina, oni imaju izuzetak za Kinu. I tako je i sa ovim kompanijama.”

"Još uznemirujuće je to što su tako poštovani i tako tihi kada je u pitanju Kina i ništa ne govore, pa mislim da se pretvaraju kao da nemaju odgovornost", rekla je Currie. “Oni imaju odgovornost.”