Iz Savjeta sarajevske Mjesne zajednice Hrastovi-Mrkovići žale se na lošu komunikaciju sa Srđanom Mandićem, načelnikom Općine Centar i sa uposlenicima Općine. Građani su nezadovoljni zbog nekoliko projekata koji su trebali biti riješeni prioritetno, no njih se ignorira i zanemaruje.

Projekt asfaltiranja stotinjak metara puta iz Mjesne zajednice upućivali su ka Općini, ali službenici, navodno, načelnika o tome nisu obavijestili. Prilikom kasnijeg susreta, načelnik Mandić im je obećao da će ˝taj makadam˝ biti prioritet, ali građani i dalje hodaju po ˝makadamu˝.

Problem u komunikaciji kulminirao je jučer kada je u prostorijama Mjesne zajednice Hrastovi-Mrkovići, tvrde iz Savjeta, održan ˝politički skup˝ o kojem mnogi nisu bili obaviješteni, a koji su iz Općine predstavili kao ˝sastanak s građanima˝.

˝Organiziran je privatan politički skup na čelu sa Srđanom Mandićem, Belmom Kapo i Alenom Girtom kao vid političke kampanje i promocije. Na ovaj skup članovi Savjeta MZ nisu bili pozvani, kao ni vijećnici koji borave na području MZ. U skopu iste privatne posjete, našla se tzv. ´grupa građana´, a to su zapravo osobe sa političkim simpatijama prema načelniku Mandiću. Nakon što se skup završio, sarkastično sam se zahvalio načelniku, na što je on odgovorio da me nije vidio na skupu. Na to sam mu napisao da niko iz Savjeta nije bio pozvan˝, navodi Rijad Ahmetović iz Savjeta MZ Hrastovi-Mrkovići i dodaje da su članovi Savjeta složni, uprkos tome što dolaze iz različitih političkih stranaka i zalažu se za realizaciju istih ciljeva.

Sastanku su također prisustvovali sekretar Elvis Šatrović, te Fahrudin Tinjak i Emir Huseinović iz Kantonalnog javnog komunalno preduzeća ˝Rad˝, kao i Đenita Bogunić-Kešelj i Vedad Jusić iz Općine Centar.  

Iz Općine Centar su se oglasili saopćenjem u kojem se navodi da su prilikom sastanka građani delegirali probleme koji se odnose na komunalnu infrastrukturu.

 ˝Stav ove općinske administracije je da ne asfaltiramo saobraćajnice kao privremeno rješenje, već želimo da prvo uradimo zamjenu vodovodnih i kanalizacionih cijevi što je mnogo bolje za stanovništvo, ali zahtjeva više vremena kao što je to slučaju u Ulici Panjina kula. Problem Kantonalnom javnom preduzeću ´Vodovod i kanalizacija´ je nestašica vodovodnih cijevi zbog ekonomske krize. ´Vodovod i kanalizacija´ su jedino nadležni za realizaciju ovakvih projekata. Na ovom području u narednom periodu planirali realizovati projekte dopune i zamjene saobraćajne signalizacije na 25 lokacija.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama reda vožnja javnog prevoza za ovo području ugovorit ću sastanak sa ministrom saobraćaja Štetom (Adnan, op.a) da vidimo možemo li nekako izaći u susret vašim zahtjevima. Općina Centar će finansirati nabavku kanti za selektivno odlaganje otpada koje ćemo podijeliti u rubnim ulicama kako bismo poboljšali i ovaj segment. Za potrebe KJKP ´Rad´ u toku je nabavka velikog kamiona za odvoz smeća za koji smo izdvojili 550.000 KM˝, navodi se u saopćenju.