Turska je započela snabdijevanje Maldiva svojom poznatim borbenom dronom Bayraktar TB2, usred visokih tenzija između te otočne države i Indije.

Sporazum između dvije zemlje predviđa nabavku komandne kontrolne stanice i šest borbenih bespilotnih letjelica TB2 (UCAV) kako bi se ispunili sigurnosni zahtjevi maldivskih oružanih snaga.

Pošiljka dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je predsjednik Maldiva Mohamed Muizzu posjetio Tursku u novembru 2023. Muizzu je razgovarao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i posjetio nekoliko turskih kompanija u sektoru odbrane.

Nabavka dronova dolazi usred rastućih tenzija između Maldiva i Indije otkako je Muizzu došao na vlast prošle godine.

Otočna država, koja je tradicionalno imala bliske veze s Indijom, okreće se prema Pekingu otkako je Muizzu izabran u oktobru uz obećanje da će okončati proindijski stav zemlje.

On je postavio pitanje prisustva indijskih trupa u svojoj zemlji. On je natjerao New Delhi da povuče svojih skoro 80 vojnika koji su tamo stacionirani kako bi pružili tehničku i medicinsku pomoć.

Razvijeni od strane Baykara, TB2 su pomogli da se sukobi u više zemalja, kao što su Azerbejdžan, Libija i Ukrajina, gdje su igrali ključnu ulogu u suprotstavljanju ruskim snagama na početku invazije Moskve.

Oni su Tursku pretvorili u glavnog globalnog dobavljača i postali sastavni dio Erdoğanove vizije samostalne odbrambene industrije, koja se proteže od UCAV-a do borbenih aviona i ratnih brodova.

Bayraktar TB2 je do sada prodan u oko 33 zemlje, uključujući zemlje članice NATO-a i EU. Baykar je također potpisao sporazume sa devet zemalja za svoj Akıncı UCAV, većeg brata TB2 i najnaprednijeg i najsofisticiranijeg drona u Turskoj.

TB2 može letjeti više od 20 sati na 27.000 stopa, nositi teret do 120 kilograma (265 funti) i težak je samo 650 kilograma. Platforma je poznata po uništavanju nekih od najnaprednijih protuavionskih sistema, artiljerijskih sistema i oklopnih vozila.

Baykar je u 2023. ostvario izvoz u vrijednosti od rekordnih 1,76 milijardi dolara, saopšteno je u četvrtak. To je činilo više od 30 % rekordne prodaje turskih odbrambenih kompanija od oko 5,5 milijardi dolara.