Glavna poruka mog obraćanja je: Genocid u Srebrenici je činjenica. Negiranje genocida je neprihvatljivo u demokratskom društvu i predstavlja anticivilizacijski čin.

Genocid u Srebrenici potvrđen je sudskom presudom Međunarodnog suda u Hagu, kao jedini genocid na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Danas smo svjedoci još jednog rata u Evropi, ruske agresije na Ukrajinu. Da Vas podsjetim, Velika Britanija je prije nekoliko godina podnijela u Ujedinjenim nacijama nacrt rezoluciju za najoštriju osudu genocida u Srebrenici, a Rusija je stavila veto na taj tekst rezolucije. Nekoliko godina kasnije, Rusija vrši strašnu agresiju na Ukrajinu. Nakon rata će se vjerovatno utvrditi da li je na tlu Evrope počinjen još jedan genocid, a civilizacija se davno zavjetovala "Nikad više!".

Evropski parlament proglasio je 11. jul danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Skupština Sjeverne Makedonije usvojila je 4. februara 2010. godine deklaraciju podrške Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srebrenici. Deklaracijom se osuđuje genocid nad više od 8.000 Bošnjaka iz ovog bosanskog grada.

Genocid u Srebrenici dio je institucionalnog pamćenja EU, SAD, Kanade, Velike Britanije, Njemačke... svih zemalja u kojima su demokratske vrijednosti i poštovanje ljudskih prava sastavni dio njihovih sistema. Prošle godine u parlamentima Austrije i Albanije donesene su jednoglasne rezolucije kojima se osuđuje genocid.

Želim još jednom da se zahvalim predsjedniku Sobranja koji omogućava da se ovdje u makedonskoj skupštini na dostojanstven način prisjetimo žrtava genocida u Srebrenici.

Danas možete čuti izjave iz svih demokratskih država kako je sjećanje na genocid u Srebrenici naša zajednička dužnost. Jedan od prethodnih govornika je rekao da Bošnjaci imaju najveću bol. Međutim, danas je Srebrenica savjest svijeta! Svijet koji je prije 28 godina propao i dopustio da se dogodi genocid, kao najveći ratni zločin u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata. Ubistvo preko osam hiljada Bošnjaka, muškaraca i djece, kolektivni je promašaj cijelog demokratskog svijeta, koji nikada ne smijemo zaboraviti. Srebrenica je savjest svijeta.

Zašto je važno da se sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici institucionalizira?

Dakle, još uvijek postoje radikalne ideologije i destruktivne politike koje negiraju genocid. Poricanje genocida je posljednja faza samog genocida. Oni koji negiraju genocid doprinose svojim trudom zločinu koji su osmislili i izveli najbolesniji umovi.