Višestoljetna tradicija "mahija" započela je u Istanbulu nekoliko dana prije početka ramazana 11. marta.

Mahija je tradicionalna turska islamska umjetnost u kojoj su svijetleće poruke obješene između munara džamija tokom mjeseca Ramazana. Ove poruke su obično napravljene od svjetala raspoređenih tako da formiraju riječi ili fraze iz islamskih izvora, molitve ili poruke mira i solidarnosti.

Tradicija je započela u Plavoj džamiji 1619. godine za vrijeme vladavine sultana Ahmeta I u Osmanskom carstvu i krasila je džamije svakog ramazana.

Mahya tim predvođen Kahramanom Yıldızom, šegrtom posljednjeg mahya majstora Osmanskog carstva, Hacı Ali Ceyhana, obavio je posljednje pripreme u radionici Generalne direkcije vakufa u Istanbulu za kačenje svjetala.

Sa odbrojavanjem do mjeseca Ramazana, Yıldız i njegov tim počeli su vješati mahije, ukrašavajući minarete Eyüpsultan džamije u Istanbulu.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), Yıldız je u ponedjeljak izjavio da se bavi svojom profesijom više od 50 godina otkako je počeo sa 18 godina, a planiraju da okače mahije na džamijama iz carskog doba. Yıldız je objasnio da će njegov tim ove godine krasiti ukupno osam starih džamija, uključujući džamiju Selimije u Edirneu i džamiju Ulu u Bursi.

"Ove godine temu 'Ramazana i svijesti o zagrobnom životu' odredilo je Predsjedništvo za vjerska pitanja (Dijanet). Istanbulski muftija daje sažete riječi i o njima ćemo pisati. Za četiri džamije ćemo okačiti po pet spisa. u Istanbulu tokom ramazana“, rekao je Yıldız.

"Mahije koje ćemo objesiti na Veliku džamiju Aja Sofija i Plava džamija će ostati fiksne. Svjetla s natpisom "La ilaha illallah" ("Nema Boga osim Allaha") na Velikoj džamiji Aja Sofija i "Muhammadün Resulullah" ("Poslanik Muhamed" je Allahov Poslanik') u Plavoj džamiji", dodao je.

Yıldız je objasnio da su mahije naručivala Generalna direkcija vakufa. Za svaku džamiju u svojoj radionici pripremaju poseban set, zatim postavljaju aparate između munara i kače svjetla.

Ponavljajući da su drugi, treći i peti dan ramazana za kačenje druge poruke, Yıldız je rekao: "Zatim prikazujemo treću, četvrtu i petu poruku na munari. Uklanjamo stare poruke i zamjenjujemo ih novim tekstom."

Yıldız je izjavio da ne želi da bude posljednji majstor svoje profesije, rekavši: "Pokušavam da nastavim sa ovim poslom skoro 50 godina. Nadam se da će novi prijatelji preuzeti od nas."

Svoju profesiju je opisao kao prelijepu.

"Pravljenje mahije je zapravo prekrasan osjećaj. To je stara osmanska umjetnost, i još uvijek pokušavamo da je nastavimo sa našim prijateljima. Sa mnom je Aziz Tosyalı, on je stari prijatelj. Prijatelj slikara je također došao u pomoć nam ove godine. Trudimo se da ovaj posao obavimo sa tri osobe”, rekao je on.