Napad na jugu Izraela koji je predvodilo oružano krilo palestinskog pokreta Hamas, brigade Ezedín al Qassam, izazvao je ogroman šok, pomiješan sa zbunjenošću, zbog svog opsega i sofisticiranosti. Grupa je pokazala da je neočekivano sposobna a jedan od elemenata koji je izazvao najveće iznenađenje bila je količina i raznolikost oružja koje su pripadnici milicije koristili u svom napadu.

Pojas Gaze, gusto naseljen i s malo resursa, podvrgnut je strogoj blokadi kopnom, morem i zrakom koju su nametnuli Izrael i Egipat više od 16 godina. U istom razdoblju pretrpio je višestruke izraelske vojne operacije, posebno u obliku intenzivnih bombardiranja, koja su bila razorna. I dalje je pod strogim režimom nadzora okupacijskih snaga. Ali unatoč tome, Hamasovo oružano krilo uspjelo je sastaviti znatno veći i napredniji arsenal nego što se prije pretpostavljalo, uključujući širok raspon raketa i lahkog oružja.

Visoki zvaničnici u političkim i vojnim ograncima Hamasa uvjeravaju da je većina oružja kojim raspolažu, uključujući lako oružje, municiju, rakete i druge eksplozivne naprave, lokalno proizvedena. Zagonetni glasnogovornik brigada Al Qassam, poznat pod vojnim imenom Abu Obaida, objasnio je početkom januara u govoru emitiranom na katarskom kanalu Al Jazeera da je sve oružje koje se koristi u borbi domaće proizvodnje, od metaka do raketnih granata i protivtenkovskih sistema, piše madridski list El Pais.

"Općenito, Hamasov razvoj oružja prilično je obavijen misterijom", priznaje istraživač iz Caliber Obscura, platforme specijalizirane za analizu oružja na Bliskom istoku, koji i dalje vjeruje da skupina ima kapacitet barem za proizvodnju uređaja. improvizirani eksploziv, rakete, dronovi samoubojice i raketni bacači.

Vjeruje se da Al Qassamove tvornice u Gazi uvelike pokreću materijali ostali nakon opsežnog razaranja infrastrukture u Pojasu, uključujući kuće i ceste, uzrokovanih uzastopnim izraelskim napadima, koje grupa zatim može ponovno upotrijebiti. Nadalje, značajan broj izraelskih bombi i granata ispaljenih u Gazu ne eksplodira što omogućuje Hamasu da reciklira svoju eksplozivnu komponentu i da novi život drugim materijalima u vlastitim raketama.

“Neko [Hamasovo] oružje je iz krijumčarskih kanala. Ali mnoga su proizvedena lokalno,” procjenjuje pisac i analitičar iz Gaze Ahmed Fouad Alkhatib, koji je proučavao razvoj oružja grupe. "To je jedini način da ih dobijemo", kaže.

Sama izraelska vojska nagovijestila je ove domaće proizvodne sposobnosti Hamasovog oružanog krila tokom svoje trenutne vojne operacije u Gazi. Sredinom oktobra objavljen je video na društvenim mrežama u kojem je pokazano ono za što se tvrdi da je dio oružja kojim su se koristile brigade Al Qassama u svom napadu na Izrael, te je istaknuzo da je “sve domaće izrade”. U novembru je izraelska vojska objavila da je ubijen glavni Hamasov proizvođač oružja. A u januarau je Izrael organizirao novinarsko putovanje u ono što je opisao kao najveći kompleks za proizvodnju oružja pronađen od početka njegove invazije na Gazu, smješten u središtu enklave. Izraelska vojska je odbila zahtjev El Paisa da govore o drugim sličnim otkrićima.

Osim domaće proizvodnje, značajan broj oružja koje koristi Hamasovo oružano krilo u borbi—uključujući metke, puške i granate—potječe iz zaliha ukradenih iz vojnih baza izraelske vojske koje se zatim krijumčari u Gazu ili na Zapadnu obalu, prema izvještaju izraelskih oficira do kojih je nedavno došao američki The New York Times.

Visoki izraelski politički zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, kao i neki stručnjaci i istraživački instituti u zemlji, tvrde da značajan dio oružja brigada Al Qassam stigne u Gazu kroz tunele koji povezuju enklavu s egipatskim Sinajskim poluotokom što je jedini dio granice koja nije direktno pod kontrolom Izraela. I premda analitičari poput Alkhatiba smatraju da je vjerojatno kako je takvo krijumčarenje malih razmjera, Egipat to opovrgava i tvrdi da je u posljednjem desetljeću zatvorio granicu.

“Ovo je u osnovi politički manevar Izraela; To je još jedan način da se pokuša izbjeći njihov potpuni neuspjeh u borbi protiv Hamasa”, smatra Mohannad Sabry, egipatski istraživač. “Tokom proteklih nekoliko godina Izrael nije imao pojma kako procijeniti evoluciju Hamasa i rast njegovih vojnih sposobnosti”, napominje.

Aktivnost na granici između Gaze i Egipta je posebno osjetljivo pitanje jer je Netanyahu ponovio da želi ostvariti veću kontrolu, ili čak direktno okupirati uski prolaz koji odvaja Sinaj od Pojasa, poznat kao Philadelphija ili Salah El Din koridor. Međutim, čelnik egipatske Državne informativne službe, Diaa Rashwan, koji je neka vrsta službenog glasnogovornika, odbacio je kao lažne tvrdnje o postojanju krijumčarskih operacija na tom području.

Rashwan uvjerava da je u okviru opsežne antiterorističke kampanje egipatske vojske i snaga sigurnosti na sjevernom Sinaju u posljednjem desetljeću uništeno 1.500 tunela, stvorena tampon zona širine pet kilometara a granični zid koji je odvajao Egipat od Gaze je ojačan. Visoki egipatski zvaničnik također je istakao da se "mnogo" oružja u Gazi "krijumčari iz Izraela".

Iran priznaje da finansira Hamas i pomaže u obuci članova organizacije da sami proizvode oružje. Egipat, na primjer, tvrdi da se većina tog krijumčarenja zapravo odvija morem, s tajnim pošiljkama koje se bacaju kilometrima od obale Gaze pod izraelskom kontrolom. Nedavne istrage o oružju koje trenutno koriste brigade Hamasa u Gazi i Izraelu uspjele su identificirati oružje koje su proizveli Iran, Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Bugarska. Međutim, nije jasno u kojim slučajevima su ih dostavili te zemlje, a u kojima dolaze s crnog tržišta.