Mađarska je u ponedjeljak odobrila kandidaturu Švedske za pridruživanju NATO-u, otklanjajući posljednju prepreku pred historijski korak nordijske zemlje koja je decenijama održala službenu neutralnost, prenosi Anadolu.

Glasanje je obavljeno u mađarskom parlamentu, nakon posjete švedskog premijera Ulfa Kristerssona prošlog petka tokom koje su dvije zemlje potpisale sporazum o oružju.

Mađarska je posljednja članica NATO saveza koja je trebala odobriti kandidaturu Švedske, nakon što je to turski parlament učinio prošlog mjeseca. Finska i Švedska, obje nordijske zemlje koje su blizu ili graniče s Rusijom, podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija započela svoj rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine. Finska je postala 31. članica NATO-a u aprilu 2023. nakon odobrenja svih parlamenata zemalja članica alijanse.

Širenje članstva nakon Hladnog rata na istok i sjever

 

Prvi val proširenja NATO nakon pada Željezne zavjese  desio se 1999. godine kada su Poljska, Mađarska i Češka se pridružile Alijansi što je izazvalo mnogo rasprava unutar organizacije i reakcija proruske opozicije. Dodatno proširenje uslijedilo je sa sedam zemalja srednje i istočne Europe: Bugarske, Estonije, Latvije, Litvanije, Rumunije, Slovačke i Slovenije koje postaju članice prije samita u Istanbulu 2004. godine. Albanija i Hrvatska pridružile su se 1. aprila, uoči samita u Strazburu-Kehlu 2009. godine. Crna Gora se alijansi pridružila 5. juna 2017. godine. Sjeverna Makedonija se pridružila alijansi 27. marta 2020. godine. Učlanjenje Finske i Švedske u NATO su direktna posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

Od 2019. godine, NATO službeno priznaje tri države koje teže ka članstvu: Bosna i Hercegovina, Gruzija i Ukrajina. Izazov učlanjenja bivših komunističkih država je jako složen zbog izraženog ruskog utjecaja i protivljenja. Dodatni problem predstavlja i slabost pojedinih članica na strani utjecaj kao što je slučaj Albanije/Iran i Crne Gore/Srbija. To negativno iskustvo bi mogao biti argument više za odgađanje novog proširenja.