Bio je poznat po svom humanitarnom radu. Osnivač je i domaćin “Pavarotti & Friends” godišnjih humanitarnih koncerata u Modeni, gdje je pjevao s međunarodnim zvijezdama svih stilova i prikupljao sredstva za nekoliko humanitarnih akcija UN-a.

Pavarotti je uglavnom pozivao izvođače popularne muzike. Bio je to vrlo inovativan pristup, koji je imao snažan odjek i omogućio prikupljanje sredstava kojima su pomogli djecu od Afganistana do Gvatemale. Koncert “Za djecu Bosne” održan je 12. septembra 1995. godine. Uz Pavarottija na njemu su, između ostalih, učestvovali U2 i Meat Loaf, a prisustvovala mu je Diana, princeza od Walesa. Bono i Edge, s domaćinom Pavarottijem, premijerno su uživo izveli pjesmu Miss Sarajevo. Prihod od ovog koncerta upotrijebljen je za izgradnju Pavarottijevog muzičkog centrau Mostaru.

Komentirajući svoje učešće, Pavarotti je rekao kako vjeruje da su djeca naš najvažniji resurs: “Za te mlade, nesretne i nevine žrtve okrutnih borbi odraslih naša je dužnost osigurati budućnost njihovih zajednica. Kao muzičari, ponosni smo što smo ovoj prekrasnoj djeci izgradili utočište mira, sreće i obrazovanje gdje se oni i buduće generacije mogu udružiti u stvaranju muzike.”

Mostar je izabran zato što je bio mjesto rušenja jednog od najsavršenijih arhitektonskih objekata u bivšoj Jugoslaviji. Samo otvaranje Centra bilo je spektakularno. Događaj koji je i sam predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović nazvao “najvećim poslijeratnim projektom obnove i najvažnijim događajem koji se u to vrijeme odvija u Bosni i Hercegovini”.

Sarajevo je bilo jedna od stanica Pavarottijeve oproštajne turneje 2006. godine. Pavarotti nije bio samo prijatelj Bosne, nego prijatelj dobrih ljudi, prijatelj istine i pravde.