Odluka Vlade Kantona Sarajevo da zbog eksponencijalnog širenja pandemije uvede simbolični, parcijalni i sve u svemu besmisleni lockdown za vikend zorno svjedoči ne samo beskrajnoj nesposobnosti KoKo (Konaković-Kojovići) koalicije već i bezglavu paniku koja ju je zahvatila. Kako je broj slučajeva u Sarajevu počeo eksplozivno rasti, odjednom su s televizija, portala i društvenih mreža nestala inače nezaobilazna “prva lica” KoKo koalicije, a umjesto njih, isturen je izgubljeni i nemušti Edin Forto kako bi se na njega sručilo  nezadovoljstvo bijesnih, ali i preplašenih građana Sarajeva koji svojim i životima svojih najmilijih plaćaju umobolni populizam i diletantizam kantonalne vlasti.

Kadrovski potkapacirana i od straha paralizirana vlast Kantona Sarajevo nije u stanju donijeti iole smislenu odluku kojom bi zaustavila nadolazeću katastrofu. Prizemne političke kalkulacije i populističko koketiranje s javnim mnijenjem osnovni je razlog zašto ova grupa opasnih diletanata odbija poslušati zdravstvenu struku te otežava i kasni s uvođenjem odgovarajućih mjera. Umjesto toga, Fortina Vlada odabrala je ponajgoru opciju, odlučila se na beskorisne i besmislene polumjere kojima istovremeno pokušava očuvati vještački kreirani imidž popularne Vlade i amnestirati sebe od sve glasnijih optužbi i kritika zdravstvene struke za indolentnost, avanturizam i nerad.

Kakve uopće može biti koristi od dvodnevnog lockdowna koji je najavila Fortina Vlada? Posmatrajući broj zaraženih u Sarajevu, koji je alarmantan skoro dvije sedmice, Vlada je trebala uvesti lockdown još jučer, a ne čekati sljedeći vikend. I kakve koristi od lockdowna koji će trajati samo dva dana? Gdje su mjere kojima bi se osigurala zaštita građana u javnom saobraćaju, šta je s kontrolom velikih tržnih centara? Gdje su mjere da se pomognu primarna zdravstvena zaštita i domovi zdravlja? Zašto se kontrolira nošenje maski na ulicama, a ne u zatvorenim prostorima? Je li prije donošenja odluke za uvođenje lockdowna napravljena bilo kakva analiza kako bi se ustanovilo koja su to najveća žarišta transmisije virusa u Kantonu Sarajevo? Ako je to javni prijevoz, zašto će on raditi vikendom? Ako su u pitanju kancelarije i preduzeća, kakve koristi od lockdowna vikendom? Ako su u pitanju kafane, da li su to one, možda, prazne radnim danima?

Naravno, umjesto odgovora na ova pitanja, iz Kantonalne vlade pokušavaju račun za vlastitu nesposobnost i neodgovornost prebaciti na leđa viših nivoa vlasti tvrdnjama da je lockdown posljedica nevakcinacije. Koliko je to isprazna optužba, ponajbolje pokazuje primjer Srbije, koja je vakcinisala više od 15 posto stanovništva, pa ipak tamošnja struka i dalje traži lockdown zbog situacije slične onoj u Sarajevu. Pola Evrope trenutno je zatvoreno iako je vakcinacija u punom jeku.

Bez ikakve namjere da se viši nivoi vlasti aboliraju od vlastite odgovornosti za (ne)nabavku vakcina, činjenice govore da je nemoguće dovoljno brzo vakcinisati zadovoljavajući procent stanovnika. Virus se širi mnogo brže. Da smo se u današnjoj situaciji našli u maju ili junu, izostanak vakcinacije mogao bi biti valjan argument za kritiku ove vrste, ali danas to naprosto nije slučaj. Nevakcinisanje je trenutno samo paravan i bijeg od odgovornosti kriminalno nesposobne kantonalne vlasti.

 

Pročitajte još: Od najboljeg premijer do “Forte lopova”