Lijekovi koje se koriste u borbi protiv pretilosti, Ozempic i Wegovy, ojačali su dansku ekonomiju. Njihov danski proizvođač, Novo Nordisk, ostvario je milijarde dolara prihoda i povećao tržišnu kapitalizaciju tvrtke. To je dovelo do nižih kamatnih stopa u zemlji.

Tržišna vrijednost najveće danske kompanije porasla je ove godine za više od jedne trećine, na oko 419 milijardi dolara, što je više od bruto domaćeg proizvoda zemlje od oko 406 milijardi dolara. Poređenje pokazuje kako je Novo Nordisk nadmašio kompanije kao što su Lego i Carlsberg kako bi zavladao ekonomijom te zemlje.

Danska valuta, kruna, vezana je za euro. Bankari u Kopenhagenu prilagođavaju kamatne stope i poduzimaju druge intervencije kako bi njena vrijednost ostala stabilna s onom zajedničke valute kontinenta.

Novo Nordiskova prodaja Ozempica i Wegovyja u SAD-u bila je toliko jaka da su morali pretvoriti dolare u krune u neobično velikim količinama, podižući vrijednost krune u odnosu na euro, rekao je direktor Danske Bank, Jens Naervig Pedersen. "Budući da je izvoz farmaceutske industrije toliko porastao, to stvara veliki priljev valute u dansku ekonomiju", rekao je.

Bankari danske Centralne banke odgovorili su držanjem kamatnih stopa ispod onih Evropske centralne banke, slabeći krunu, rekao je Pedersen. Danska Centralna banka odbila je komentirati.

Uspjeh Novo Nordiska s lijekovima koji se koriste za mršavljenje i dijabetes općenito je blagodat za dansku privredu, koja će imati koristi od više radnih mjesta stvorenih rastom firme dok ulaže u zemlji, rekli su ekonomisti. Niže kamatne stope također pogoduju kupcima kuća koji mogu osigurati hipotekarne stope nešto niže nego u ostatku Evrope.

Za male zemlje, imati domaću kompaniju tako neproporcionalne uloge u svojoj privredi nosi rizike. Godinama je ekonomijom Finske nordijske nacije dominirala Nokia, koja je na svom vrhuncu 2000. godine imala 4% BDP-a zemlje, više od jedne petine izvoza i oko 70% vrijednosti na berzi. Igrala je značajnu ulogu u rastu Finske od 1995. do 2007., kada je BDP po glavi stanovnika porastao za 55%, što je gotovo dvostruko više od povećanja u SAD-u.

Nokijin pad također se poklopio s desetljećem privredne stagnacije u Finskoj nakon 2008. Kolaps Nokijinog tržišta mobilnih telefona, uglavnom zbog konkurencije iPhonea koji je Apple predstavio 2007. godine, pogoršao je ekonomske probleme Finske, koja je pod politikom štednje i krizom u eurozoni doživjela svoje pad dohotka po glavi stanovnika tokom slijedećeg desetljeća.

Novo Nordisk je sada druga najvrjednija javna tvrtka u Evropi, nakon luksuznog brenda LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Analitičari procjenjuju da će prodaja Novo Nordisk lijekova za mršavljenje ove godine iznositi 6,1 milijardu dolara i da će 2027. dosegnuti gotovo 15 milijardi dolara godišnje.