Ljudi koji pate od jakih bolova, ali ne žele riskirati ovisnost o opioidima, bliže su novoj opciji za liječenje. Vertex Pharmaceuticals izvijestio je o pozitivnim rezultatima studije za svoj pažljivo praćeni neopioidni lijek protiv bolova. Lijek je smanjio umjerenu do jaku akutnu bol koju su prijavili volonteri, što je znak da bi mogao biti prvi u novoj klasi lijekova protiv bolova koji je odobren za upotrebu.

Vjerojatnije je da će eksperimentalni lijek pružiti alternativu opioidima, umjesto da ih zamijeni, jer nije djelovao bolje od široko korištenog opioidnog lijeka. Vertex je rekao da će podnijeti zahtjev za odobrenje od američke Uprave za hranu i lijekove do sredine ove godine.

"Ako i kada ovaj lijek bude odobren, ponudit će novu opciju za pacijente kojima je potrebno ublažavanje bolova, ali koji ne žele da uzimaju opioid", rekao je u intervjuu glavni naučni direktor Vertexa David Altshuler. Vertex je rezultate objavio u saopćenju za javnost, a ne u recenziranom medicinskom časopisu. Kompanija je saopćila da će istraživači koji su sproveli studije objaviti svoje rezultate u časopisu tokom  ove godine.

Oko 80 miliona Amerikanaca svake godine dobije lijek za umjerenu do jaku akutnu bol, prema Vertexu. Mogu birati između različitih tretmana. Mnogi od njih uzimaju opioide jer tako dobro djeluju. Ipak, opioidi izazivaju veliku ovisnost, a njihova široka upotreba potaknula je epidemiju ovisnosti i smrti od predoziranja. Kako bi izbjegli ovisnost, mnogi liječnici, pacijenti i zdravstveni organi tražili su alternativu koja pruža što veće olakšanje bez stvaranja ovisnosti o upotrebi.

Vertexov lijek, kodnog naziva VX-548, pripada novoj klasi lijekova koji ciljaju na molekularne mehanizme uključene u osjećaj boli. Istraživači su godinama pratili ovu takozvanu NaV klasu, ali nisu imali uspjeha. NaV se odnosi na kanale kroz koje natrijum ulazi i izlazi iz ćelija. VX-548 blokira protok natrijuma kroz kanal nazvan NaV1.8, koji ima ulogu u prenošenju signala boli u mozak.

Drugim riječima, lijek djeluje tako što blokira ili smanjuje bol na izvoru prije nego što ona krene u mozak i stvori osjećaj boli. Vertex sa sjedištem u Bostonu proučavao je VX-548 u tri ispitivanja u kasnoj fazi ili Fazi 3 koja su uključila više od 2.400 ispitanika sa stanjima koja su uzrokovala umjereni do jaki akutni bol.

Dva ispitivanja su upoređivala efikasnost VX-548 u odnosu na placebo i Vicodin )opioidni lijek) među subjektima koji su bili podvrgnuti "uvlačenju stomaka" ili abdominoplastici, operaciji ili operaciji čukljeva.

Treća studija mjerila je njenu efikasnost među nizom hirurških i nehirurških problema akutnog bola. Ispitanici nisu pokazali nikakve ozbiljne štetne efekte u tri studije, saopćila je kompanija.