Ovo je to utrka s vremenom. Libanon se koleba između mogućnosti širokog rata i diplomatskog rješenja. U ovoj trećoj fazi rata u Gazi — fazi ciljanih napada, a ne intenzivnih borbi, kao što je najavljeno prije dvije sedmice — Izrael je postao sve agresivniji i čini se da je spreman prijeći crvenu liniju i namjerava nametnuti svoje uvjete vojnim sredstvima ako diplomatski pregovori ne uspiju donijeti pomak.

Naime, Netanyahuova vlada zahtijeva da se Hezbollah pomakne sjeverno od rijeke Litani i želi uništiti sva njihova uporišta južno od rijeke kako bi osigurala sigurnost svojih građana koji žive na sjeveru.

U tom kontekstu izraelski mediji izvijestili su o prijedlogu 48-satnog primirja na južnoj granici. Dogodi li se to primirje moglo bi poslužiti kao osnova za sljedeću fazu. Ali ako ne uspije i Hezbollah ga prekrši, Izrael planira pojačati svoje vojne napade na jugu i uništiti nekoliko sela.

Paralelno s tim prijedlogom, Izrael je pojačao svoje diplomatske poruke Libanonu i naznačio spremnost za širenje sukoba. Ako Hezbollah ne bude poštovao primirje i izvede operacije na izraelske lokacije, Izrael bi to iskoristio kao izgovor za širenje svoje konfrontacije, koja bi mogla prerasti u kopneni rat.

Libanon je dobio još jednu poruku da je Izrael spreman ući u rat i da neće odustati. Neka curenja informacija iz pouzdanih izvora sugeriraju da će krajnji rok koji je Izrael dao pregovorima predvođenim SAD-om za rješenje istjecati krajem januara. Drugi izvori rekli su da je produžen do kraja februara.

Međutim, izvor blizak Hezbollahu rekao je da su “izraelske prijetnje eskalacijom puka retorika, slična fazi koja je prethodila sporazumu o označavanju morske granice. Izrael nije sposoban za rat širokih razmjera i ne može otvoriti dva fronta, zbog čega se odlučuje na operacije ubistava i gađa mjesta i članove organizacije. Osim toga, cilja na časnike IRGC-a kako bi kompenzirao svoju nesposobnost da izvede vojnu operaciju.”

Ako se grupa Hassana Nasrallaha ne čini zabrinutom, to nije samo zato što je uvjerena u svoju sposobnost da nanese teške gubitke Izraelcima, već i zato što je jasno poslala poruku da rat, ako bude objavljen, neće biti ograničen na libanonsku frontu i da će mnoge frakcije osovine otpora sudjelovati u borbi.

Prema gore spomenutom izvoru Hezbollaha, izraelska vojna eskalacija povezana je s pregovaračkim procesom i dio je konteksta povećanog pritiska. “Izrael pokazuje svoje mišiće kako bi utjerao strah i gurnuo svog protivnika na predaju ili pristanak na dogovor. Hezbollah je toga itekako svjestan”, rekao je izvor.

"Svaki sporazum bit će povezan s prekidom vatre u Gazi i uzimajući u obzir libanonske uvjete, posebice izraelsko povlačenje s okupiranih teritorija i spornih tačaka", dodao je izvor.

Prije nekoliko dana izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je prijeteće izjave o Iranu, smatrajući ga izravno odgovornim za napetosti u regiji, a ne samo u Pojasu Gaze, u pokušaju da uzburka međunarodno javno mnijenje protiv Islamske Republike.

U praksi, parolu “jedinstva frontova” prije su pokrenuli Iranci, koji su je pokušali simbolično implementirati na početku Al-Aqsa operacije. Ali suočen sa željom Izraela da proširi rat uključivanjem SAD-a, Teheran je promijenio svoju strategiju, prelazeći s otvorenog i proširenog ratovanja samo na odvojene frontove.

Ali Tel Aviv nastavlja napadati Iran na nekoliko frontova i provocirati Hezbollah, bilo ciljanjem zamjenika šefa Hamasa u južnom predgrađu Bejruta ili ubistvom nekoliko stranačkih dužnosnika.

Međutim, nakon niza napada na iranske mete, šef snaga al-Quds rekao je da Iran neće biti uvučen u rat koji Izrael želi, što znači da Teheran neće odgovoriti, kako bi izbjegao rat.

“Izraelci će nastaviti ovim putem, bilo da postignu svoje ciljeve ili da isprovociraju Teheran i uvuku ga u sveobuhvatni rat, a da pritom budu uključeni i Amerikanci”, rekao je zapadni diplomatski izvor.

Na južnom frontu, u skladu s ponovljenim upozorenjima Izraela posljednjih dana da je sveopći rat neizbježan, sukobi se mogu podijeliti u tri faze.

U prvoj fazi, Izraelci bi se usredotočili na ciljanje uporišta Hezbollaha i članova uključenih u operacije, uz ciljanje nadzornih tačaka i položaja na prvoj liniji.

Druga faza uključivala bi gađanje vojnih i civilnih objekata u području daljem od graničnog pojasa.

Treća faza uključuje pojačavanje udara i stvaranje vatrenih pojaseva u nekoliko područja južno od rijeke Litani, s napadima koncentriranim sjeverno od rijeke.

Ocjenjujući ove operacije, može se zaključiti da Izraelci nastoje postići svoje ciljeve bez započinjanja rata, dok cijelo vrijeme drže Hezbollah u situaciji u kojoj nema poticaja za rat.

“Izraelci rade na pretvorbi regije južno od rijeke Litani u novu Siriju kako bi konačno mogli nametnuti svoje uvjete”, rekao je diplomatski izvor.

Ali ako se ova strategija ne bude isplatila, karte bi se svakog trenutka mogle promiješati.