Refik Lendo (SDA), potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine reagirao je na izjave Igora Stojanovića (SDP), potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, ističući da je iznio niz netačnih konstatacija, poput one da je proces formiranja vlasti u FBiH pokazao da je za SDA ˝mnogo bitnije zadržati se u vlasti nego građanska država˝.

Pozicija SDA u procesu formiranja vlasti je, podsjeća Lendo, posljedica izbornog rezultata stranke i odgovornosti prema skoro 240.000 glasača u FBiH, te Ustava FBiH koji jasno propisuje taj proces.

˝Kolega Stojanović očigledno vjeruje da se građanska država pravi tako što se za HDZ kaže da su nezaobilazni, jer imaju većinu u Klubu Hrvata, a da se SDA izbaci, iako ima većinu u Klubu Bošnjaka. To nije građanska država već degradiranje izborne volje Bošnjaka i pozicije Kluba Bošnjaka u odnosu na Klub Hrvata. Mogu razumjeti naklonost kolege Stojanovića prema HDZ-u, s obzirom da je izabran na poziciju zahvaljujući podršci te stranke, ali prioretiziranje HDZ-a nije put ka izgradnji države, a pogotovo ne ´građanske´˝, ističe Lendo.

Osvrnuo se i na Stojanovićeve tvrdnje da SDA „želi još jedan mandat po svaku cijenu, čak i sada kada nema partnere za većinu.

˝SDA sa partnerom Demokratskom frontom ima većinu u Klubu Bošnjaka, za razliku od „Osmorke“ ili „Trojke“ koja nema većinu ni u jednom klubu naroda. O tome ko želi u vlast „po svaku cijenu“ možda najbolje govore izjave zvaničnika HDZ-a, koji kažu da su političku grupaciju kojoj Stojanović pripada izabrali kao partnera zbog njene iskazane spremnosti da HDZ-u isporuče Izborni zakon. A taj Izborni zakon, koji odgovara HDZ-u, daleko je od principa građanske države˝, naglašava Lendo, negirajući i konstataciju da je SDA u kontinuitetu u vlasti protekle 32 godine, jer se negativne posljedice periodične vladavine stranke kojoj Stojanović pripada, građani osjećaju i danas.

Osim toga, Stojanović je doveo u pitanje i način izbora, kako on kaže, pet od 13 delegata SDA i DF-a u Klubu Bošnjaka.

˝Ako aludira na one koji su izabrani žrijebanjem, neophodno ga je podsjetiti da je i njegov izbor omogućen potpisima onih delegata čija su imena izvučena iz kuglica. Što se tiče insinuacija o „kupovini“ delegata, o toj temi bi trebao porazgovarati sa svojim koalicionim partnerima, koji su javno prozivani zbog „završavanja“ i „odrađivanja“ zastupnika pri izboru delegata u Skupštini BPK u zamjenu za novac i pozicije, i to ne iz SDA već upravo od strane zastupnika tih stranaka. Nisu zvaničnici SDA vršili pritisak na zastupnike u Skupštini Posavskog kantona uz tvrdnje da je „sve fino poredano sa HDZ-om“, niti su zastupnici SDA tražili automobile u zamjenu za glas u Skupštini ZDK˝, navodi Lendo i dodaje da ukoliko Stojanović smatra da bi za formiranje vlasti trebala podrška samo većine u Predstavničkom domu, ili potpisi samo dva od tri člana rukovodstva FBiH, može sa svojim koalicionim partnerima predložiti izmjene Ustava FBiH koje će to omogućiti, a u čemu će imati podršku SDA.

Dok se to ne dogodi, naglašava Lendo, svi faktori koji su po važećem Ustavu FBiH nezaobilazni faktori u procesu formiranja vlasti, treba da što prije sjednu za sto i postignu dogovor o novom sazivu Vlade FBiH.

˝Odbijanje tog poziva i insistiranje na ignorisanju Kluba Bošnjaka u tom procesu zapravo je blokiranje implementacije izbornih rezultata i uspostave vlasti. Vjerujem da će u narednom periodu biti dovoljno razuma i volje da se izbjegne taj scenarij˝, poručio je Lendo.